Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym

Opublikowano: 2013-01-08
Przepis na kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym.
Brak pomysłu na obiad?

Znane doskonale na Śląsku - i nie tylko - ziemniaczane kule, nadziewane po brzegi doskonale doprawionym, wołowo-wieprzowym mięsem w aromatycznym, pysznym sosie podgrzybkowym to doskonały pomysł na oryginalny obiad, który zachwyci każdego.

Kluski śląskie, pyzy, knedle, kopytka, szpecle, hałuski, bukty… polska „kluskowa” różnorodność regionalna może przyprawić o ból głowy, a mnogość różnorakich przepisów i nazw już niejedno towarzystwo sprowokowała do emocjonującej wymiany zdań. Pozostawmy jednak na boku dywagacje, czy ziemniaczana kluska z nadzieniem jest polska, niemiecka, czeska czy po prostu śląska, a także ile i jakich ziemniaków oraz mąki trzeba użyć do jej przygotowania. Idealną recepturę wymyślono już bowiem za nas.

Potrzebować będziemy:

  • 1 op. Klusek śląskich z mięsem JAWO
  • wybrana surówka (np. z czerwonej kapusty lub marchwi)


Składniki sosu:

  • 20- 30 g podgrzybków suszonych
  • śmietana 30% 75 ml
  • wywar jarzynowy 300 ml
  • mąka 100g
  • masło  40g
  • mała cebula
  • olej 50 ml
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie sosu:
Do ok. 300 ml. Wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę i ugotować wywar jarzynowy. Do wywaru dodać szczyptę soli do smaku. Świeże grzyby oczyścić i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć grzyby z cebulą. Następnie połączyć z wywarem jarzynowym i gotować ok. 10 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zabielić słodką śmietaną. Ugotowane kluski polać sosem. Smacznego!

Fot. Jawo
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat