W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Koktajl bananowo-truskawkowy

Opublikowano: 2012-06-01
Przepis na Koktajl bananowo-truskawkowy
Truskawki mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów.

Sprawdzają się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. Zwiększają one przyswajalność witaminy C i mają jej więcej niż np. cytryny czy grejpfruty.

Sezon na truskawki jest już otwarty. To idealna pora na przygotowanie pysznego koktajlu z tych sezonowych owoców. Przypominamy Wam przepis na niego. Koktajl przygotowuje się łatwo i szybko. Jest  to świetna propozycja na wiosenno-letni deser.

Koktajl bananowo-truskawkowy

Czas przygotowania: 2 min

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g truskawek
  • 3 banany
  • Garść pokruszonego lodu w kostkach
  • 400 ml mleka
  • Cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI
  • Cynamon mielony KOTÁNYI



Wykonanie:
Truskawki zmiksować i przelać do wysokich szklanek (do połowy). Następnie zmiksować banany, cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI, pokruszony lód i mleko. Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Tak przygotowany koktajl można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem i udekorowaną listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis zostały przygotowany przez Pana Roberta Muzyczkę - szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.



Facebook
 

COUNT:31