Kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods

Opublikowano: 2019-06-24
Kotleciki z jarmużu - przepis na letni obiad.
Wymarzony obiad na lato powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Jeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem zielone kotleciki z jarmużu z dodatkiem superfoods, czyli przepis na letni posiłek od Purella Superfoods i Pawła Ochmana – autora bloga Weganon.

Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 średnie liście jarmużu bez łodyżek
  • 1 garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól himalajska Purella Superfoods i pieprz do smaku1 płaska łyżeczka chlorelli
  • 1 płaska łyżeczka moringa Purella Superfoods
  • 1 płaska łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
  • ½ szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka dowolnej tartej bułki lub chleba

WYKONANIE:

  1. Do wysokiego naczynia wlać wodę i oliwę. Dodać listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie zmiksować.
  2. Ciecierzycę dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku.
  4. Formować małe kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piec 20 minut w 175°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
  6. Podawać z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini

Ciekawostka!
Moringa jest bogata w mikroelementy takie jak fosfor i chrom. Wspiera funkcjonowanie kości i stawów, a także wspomaga pracę wątroby i reguluje procesy trawienne. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Moringa zawiera ponad 20 substancji o działaniu przeciwzapalnym. Przeciwdziałają one wszelkim schorzeniom na tle bakteryjnym czy wirusowym. Idealna do smoothies, zup i jogurtów.

Fot. Paweł Ochman
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30