W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki

Opublikowano: 2012-11-20
Przepis na kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki.
Przepis na kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki.

Składniki (dla 6 os.)

  • 6 serów Crottins,
  • 3 jajka,
  • 100 gr płatków owsianych,
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200gr roszponki,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 12 cl oliwy z oliwek,
  • 5 cl octu winnego czerwonego,
  • 1 łyżka kminku w całości do posypania,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane.


Przygotowanie: umyć roszponkę. Przygotować vinaigrette z oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednym talerzu ubić jajka, na drugim rozsypać płatki i wymieszać je z solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Pokroić każdy crottin wzdłuż w 3 plasterki. Zmieszać kminek mielony z papryką słodką i posypać delikatnie plasterki sera z obu stron. Zamoczyć każdy z tych 18 plasterków sera w ubitych jajach, potem w płatkach pomieszanych z pietruszką. Otoczyć panierką dokładnie z obu stron. Podsmażyć plasterki na maśle klarowanym lub na oliwie, 2-3 min z każdej strony. Na talerzu ułożyć liście roszponki, polać vinaigrette i położyć harmonijnie podsmażone plasterki. Posypać kminkiem i podawać od razu.
Podawać z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.
Roszponka, nazywana też „sałatą zimową”, jest bogata w związki mineralne takie jak żelazo, witaminy A, C i E, beta-karoten, omega 3.

Przepis autorski, David Gaboriaud, SmArt Studio



Facebook
 

COUNT:30