Kruche ciasteczka
Opublikowano: 2013-04-03
Tradycyjne kruche ciasteczka. Słodyczy dodaje im aromatyczna konfitura.
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dżem lub marmolada
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę wymieszać z proszkiem.
- Dodać posiekaną margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Dokładnie zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 części. Z pierwszej połowy wykrawać gładkie ciastka, a z drugiej połowy ciastka z dziurką.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Upieczone ciastka przekładamy marmoladą (gładkie ciastko smarujemy marmoladą i na nie nakładamy ciastko z dziurką).
Smacznego!
Sandra Jakubowska
(sandra.jakubowska@dlalejdis.pl)
Fot. sxc.hu