Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)

Opublikowano: 2012-04-12
Przepis na Kurczaka meksykańskego w sosie czekoladowym (mole)
Czas przygotowania: 1h; Ilość porcji: 3-5

Składniki:

  • 1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
  • 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
  • 1 tabliczka czekolady 70% kakao
  • 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
  • 1 szklanka coli
  • 1 sztuka czerwonej papryczki chili
  • 1 sztuka zielonej papryczki chili
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.
Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.
Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.
Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.


źródło: www.przepisy.pl



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat