W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kurczak Zagrodowy pieczony w całości ze świeżymi ziołami i cytryną

Opublikowano: 2012-06-11
Przepis na kurczaka Zagrodowego pieczonego w całości ze świeżymi ziołami i cytryną.
Przepis na kurczaka Zagrodowego pieczonego w całości ze świeżymi ziołami i cytryną.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 pęczek świeżego oregano
  • 2 cytryny pokrojone w cząstki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sparzona i starta skórka z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, grubo mielony pieprz czarny do smaku



Sposób przygotowania:
Kurczaka Zagrodowego umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersiach i udach. Powstałe w ten sposób „kieszenie” natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie wypełnić masłem połączonym z czosnkiem oraz świeżymi ziołami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, nafaszerować cząstkami cytryny i natrzeć olejem połączonym ze skórką cytrynową, wędzoną słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny aż skórka zacznie się rumienić. Należy pamiętać, aby co 15 minut polewać kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem. Do tego samego naczynia żaroodpornego możemy włożyć kilka młodych ziemniaków i piec je razem z kurczakiem. Aromatycznego Kurczaka Zagrodowego podawać od razu po upieczeniu z ziemniakami, ulubionymi sałatami i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Smacznego!



Facebook
 

COUNT:30