W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kwintesencja włoskiej kuchni

Opublikowano: 2013-01-14
Makaron Tagliatelle.
Tagliatelle to tradycyjny włoski makaron w kształcie wstążek o grubości około 2 mm.

Aby makaron taki po ugotowaniu zachował swój kształt i nie sklejał się, przygotowany być powinien z twardej pszenicy durum która po zmieleniu daje mieszankę, zwaną semoliną. Makarony przyrządzone z semoliny są sprężyste, jędrne i nigdy się  nie rozgotowują.

Na półkach polskich sklepów spotkać można takie właśnie, typowo włoskie makarony, produkowane przez specjalistów w tej dziedzinie – Włochów. Oni właśnie cieszyć się mogą od 1930 roku wspaniałymi makaronami Arrighi, od pewnego czasu dostępnymi także w naszym kraju.

Prawdziwie włoskie Tagliatelle Arrighi to aksamitny i delikatny makaron, który po ugotowaniu zachowuje sprężystość i kształt. Jego smak doskonale komponuje się z gęstymi mięsnymi sosami np. z wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny; Tagliatelle Arrighi będzie też idealne do przygotowania tradycyjnego włoskiego spaghetti, ale mieszkańcy słonecznej Italii z chęcią używają go również do lekkich dań wegetariańskich.

Przygotowanie makaronu Tagliatelle Arrighi jest dziecinnie proste. Wystarczy na litr gotującej się osolonej wody wrzucić 100g makaronu i gotować ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając. Wstążki Arrighi najlepiej smakują przyrządzone al dente – czyli lekko niedogotowane. Smacznego!

Dystrybutor: Index Food, Marka: Arrighi, Opakowanie: 500 g, Cena:  4,79 PLN

Fot. Index-Food
IP



Facebook
 

COUNT:32