Dieta
Jedną z głównych przyczyn łamliwości paznokci jest niedobór witamin, a co się za tym kryje – zła dieta. Warto zadbać, aby w diecie znalazły się warzywa i owoce, szczególnie bogate w witaminy A, B, C, D i E. Warto wzbogacić dietę również w cynk, magnez i krzem, jedząc pełnoziarniste pieczywo czy brązowy ryż. Na rynku istnieje również wiele suplementów diety, często specjalnie przystosowanych do poprawy kondycji paznokci.
Profilaktyka i pielęgnacja
Paznokciom bardzo szkodzi również kontakt z wszelkiego rodzaju detergentami oraz długotrwały kontakt z wodą. Niszczą się dziesięć razy szybciej niż skóra dłoni, dlatego do zmywania i prania ręcznego zawsze należy zakładać gumowe rękawiczki. Paznokcie osłabia także aceton, który jest składnikiem niektórych zmywaczy do paznokci. Wskazane jest wybieranie tych z zawartością ochronnych wyciągów roślinnych. Pomocne są również wszelkiego rodzaju odżywki w postaci lakierów czy olejków. Wzmacniają one płytkę paznokci, pogrubiają ją i utwardzają, dzięki czemu będą one bardziej odporne na uszkodzenia. Stosowanie odżywki trzy razy w tygodniu zdecydowanie poprawi jakość paznokci. Odpowiednia pielęgnacja może zapobiec łamaniu się paznokci, dlatego nie należy ich piłować zbyt głęboko po bokach, ponieważ uszkodzenie płytki spowoduje zdzieranie się ich i osłabienie. Warto również pamiętać o prawidłowym usuwaniu skórek, opiłowywaniu zamiast obcinaniu płytki paznokciowej i stosowaniu szklanych lub tekturowych pilników, zamiast metalowych.
Zioła
W pielęgnacji paznokci pomocne będą również zioła, z których można przyrządzić domowe odżywki. Wiele korzyści przynosi zanurzanie paznokci w kleiku z siemienia lnianego, bądź w naparze z dwóch łyżek nasion kopru oraz zielonego koperku. Odżywkę można przygotować również z pół szklanki oliwy z oliwek i dwóch łyżek suszonego skrzypu, który należy ogrzewać przez 30 minut.
Joanna Kochel
(joanna.kochel@kobieta20.pl)
Fot. sxc.hu