Łamliwe paznokcie – co robić?

Opublikowano: 2013-04-17
Sposoby na łamliwe paznokcie.
Piękne paznokcie to pragnienie wielu kobiet. Często nie mamy jednak czasu, by o nie zadbać. Jest jednak kilka prostych sposobów na schludny wygląd dłoni.

Dieta
Jedną z głównych przyczyn łamliwości paznokci jest niedobór witamin, a co się za tym kryje – zła dieta. Warto zadbać, aby w diecie znalazły się warzywa i owoce, szczególnie bogate w witaminy A, B, C, D i E. Warto wzbogacić dietę również w cynk, magnez i krzem, jedząc pełnoziarniste pieczywo czy brązowy ryż. Na rynku istnieje również wiele suplementów diety, często specjalnie przystosowanych do poprawy kondycji paznokci.

Profilaktyka i pielęgnacja
Paznokciom bardzo szkodzi również kontakt z wszelkiego rodzaju detergentami oraz długotrwały kontakt z wodą. Niszczą się dziesięć razy szybciej niż skóra dłoni, dlatego do zmywania i prania ręcznego zawsze należy zakładać gumowe rękawiczki. Paznokcie osłabia także aceton, który jest składnikiem niektórych zmywaczy do paznokci. Wskazane jest wybieranie tych z zawartością ochronnych wyciągów roślinnych. Pomocne są również wszelkiego rodzaju odżywki w postaci lakierów czy olejków. Wzmacniają one płytkę paznokci, pogrubiają ją i utwardzają, dzięki czemu będą one bardziej odporne na uszkodzenia. Stosowanie odżywki trzy razy w tygodniu zdecydowanie poprawi jakość paznokci. Odpowiednia pielęgnacja może zapobiec łamaniu się paznokci, dlatego nie należy ich piłować zbyt głęboko po bokach, ponieważ uszkodzenie płytki spowoduje zdzieranie się ich i osłabienie. Warto również pamiętać o prawidłowym usuwaniu skórek, opiłowywaniu zamiast obcinaniu płytki paznokciowej i stosowaniu szklanych lub tekturowych pilników, zamiast metalowych.

Zioła
W pielęgnacji paznokci pomocne będą również zioła, z których można przyrządzić domowe odżywki. Wiele korzyści przynosi zanurzanie paznokci w kleiku z siemienia lnianego, bądź w naparze z dwóch łyżek nasion kopru oraz zielonego koperku. Odżywkę można przygotować również z pół szklanki oliwy z oliwek i dwóch łyżek suszonego skrzypu, który należy ogrzewać przez 30 minut.

Joanna Kochel
(joanna.kochel@kobieta20.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30