W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Lekka przekąska na wakacyjne dni?

Opublikowano: 2013-08-26
Przepis na sałatkę z Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia.
Przed nami ostanie słoneczne dni tego lata.

Dla smakoszy, szukających pomysłu na lekką i szybką przekąskę, Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy ma rozwiązanie – sycąca sałatka z grillowanej piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

Kiedy w perspektywie zostało już tylko kilka wakacyjnych dni, każda chwila jest zbyt cenna, aby tracić ją w kuchni. Dlatego na naszych stołach królują szybkie przekąski, które zaspokajają głód ale nie powodują uczucia ciężkości i senności. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się Kurczak Zagrodowy z Podlasia - niskokaloryczny, lekkostrawny z wysoką zawartością białka jest zdrową podstawą letniego obiadu. Tym razem Konrad Birek proponuje go w lekkiej i pożywnej sałatce ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 1 świeży ogórek, przekrojony wzdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 2 zielone papryki oczyszczone i pokrojone w paski
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy


Sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka curry (ew. pasty curry)
  • 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • do smaku: sól, chili, pieprz cayenne


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Wystudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokroić w paski i połączyć w misce z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem i serwujemy z plackami pszennymi chapati bądź tortilla.
Smacznego!

Fot. Grupa DROSED
IP



Facebook
 

COUNT:31