W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym

Opublikowano: 2012-06-28
Przepis na lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym.
Przepis na lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 50 g posiekanej, suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 50 g pełnotłustego jogurtu
  • 50 g bitej śmietany
  • 1/2 opakowania (125 g) „Frucht Eis Zauber“ firmy Diamant (gotowy proszek do robienia lodów)
  • 30 g płatków czekoladowych
  • 50 g polewy z półgorzkiej czekolady
  • 4 chrupiące rożki do lodów (każdy po 5 g)



Przygotowanie:

Zagotować sok z żurawiny amerykańskiej razem z żurawiną amerykańską. Następnie przetrzeć i przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia.
Ucierać jogurt, śmietanę, „Frucht Eis Zauber“ i ostudzony wywar z żurawiny amerykańskiej przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania delikatnej kremowej piany. Obtoczyć w płatkach czekoladowych. Włożyć do miski i włożyć do zamrażarki na ok. 5 godzin.
Polewę czekoladową włożyć w opakowaniu do wody i poczekać aż się roztopi. Zanurzyć brzegi wafelków czekoladowych w polewie i pozostawić do zastygnięcia. W tym celu wstawić wafle do kubka lub szklanki. Resztę polewy wlać do wafelków. Łyżką do lodów uformować kulki i umieścić je w wafelkach.


Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin oczekiwania

Wartość odżywcza w jednej porcji:
Wartość energetyczna: 331,8 kcal/ 1386 kJ
Białko: 4,1 g
Tłuszcz: 13,8 g
Węglowodany: 48,9 g



Facebook
 

COUNT:32