Wystarczy dodać do swojej diety macę, która należy do grupy superfoodów dostarczających naszemu organizmowi najwięcej witalności. Maca to roślina pochodząca z Peru, rosnąca w Andach na wysokościach powyżej 4 tys. metrów. Ma długą historię zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. Główną jadalną częścią rośliny jest korzeń, który rośnie pod ziemią. Jest on na ogół suszony i spożywany w postaci proszku, właśnie w takiej postaci oferuje go Purella Superfood.
Dlaczego należy włączyć macę do swojej diety?
Maca jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo. Zawiera w sobie również przeciwutleniacze i witaminy B1, B2, B12 (służą dobremu funkcjonowaniu układu nerowego, energii i wytrzymałości), C i E. W czym pomaga maca?
Kuracja macą zalecana jest szczególnie osobom osłabionym oraz narzekającym na przewlekłe zmęczenie. Poprawia jakość snu, a co ważne wspiera regenerację organizmu. Zawiera dużo białka i aż 7 niezbędnych aminokwasów, jak żelazo (profilaktyka i wspieranie leczenia niedokrwistości), miedź, wapń dla zdrowia kości, potas dla układu krążenia oraz witaminy z grupy B dla układu nerwowego – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk, ekspert Purella Superfoods.
Maca w naszej kuchni
W europejskiej kuchni, macę najczęściej używa się w postaci sproszkowanej jako do koktajli, płatków owsianych i słodkich przysmaków. Purella Superfood poleca ją również do expresso z melkiem w towarzystwie dodatków, takich jak miód i cynamon, co stworzy turbo energetyczną macę mochę. Macę zaleca się ją dawkować ilości 1 – 2 łyżeczki dziennie.
Fot. Purella Superfoods
Informacja prasowa