W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Makaron - tego mogliście o nim nie wiedzieć!

Opublikowano: 2017-10-25
Makaron to przysmak znany i lubiany na całym świecie. Poznajcie kilka ciekawostek na jego temat i razem z nami świętujcie Światowy Dzień Makaronu!

1.Ma setki rodzajów
Liczne rodzaje makaronów to zasługa XV-wiecznych mnichów, którzy jako pierwsi zaczęli je tworzyć. Do dziś opracowano ponad 300 jego rodzajów.

2.Je go cały świat!
Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie. Na pierwszym miejscu plasują się oczywiście Włosi (zjadają aż 28 kg), po nich są Wenezuelczycy (prawie 13 kg), a pierwszą trójkę zamyka Tunezja (niemal 12 kg).

3.Ma swoje święto
25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day), który ustanowiony został przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie. To międzynarodowe święto promujące konsumpcję makaronu, jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego. Tego dnia miłośnicy makaronu z całego świata dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności makaronu i dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem. Jednak przede wszystkim ucztują i cieszą się jego smakiem! 

4.Nie wolno kroić!
Najdłuższy chiński makaron to metrowej długości nitka, którą podaje się  w miseczce zupy w Chinach. Nie wolno jej kroić! Przy wsysaniu makaronu można sobie na szczęście pomóc pałeczkami lub porcelanową łyżką.

5.Łączy tradycję  z nowoczesnością
W tradycji marki Lubella od 1881 roku jest mielenie ziaren na mąkę we własnym młynie. To z niej powstają makarony Lubella. Obecnie jest to jeden z najnowocześniejszych młynów w Europie.

6.Mistrzowscy Japończycy
W Japonii w 2010 roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776 m.
Do Japończyka też należy rekord w jedzeniu makaronu. W 2011 roku Takiru Kobayashi zjadł 100g tego przysmaku w 45 sekund.

7.Superlasagne
W 2012 roku pewna restauracja z Krakowa przygotowała największą lasagne świata – ważyła ponad 4 800 kg i została podzielona, a następnie poczęstowano nią ponad 10 tys. osób!

8.Czy spaghetti rośnie na drzewach?
W 1957 roku w brytyjskiej telewizji pokazano program dokumentalny, a w nim materiał o szwajcarskiej „farmie spaghetti”, gdzie makaron rośnie na drzewach. W redakcji odebrano wiele telefonów z pytaniem jak uprawiać taki makaron. Wkrótce okazało się jednak, że program był telewizyjnym żartem z okazji Prima Aprilis.

ip

fot. Lubella



Facebook
Reklama
 

COUNT:33