W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Makaron ze szpinakiem

Opublikowano: 2013-01-29
Przepis na makaron ze szpinakiem.
Przedstawiam bardzo prosty przepis na szybkie i smaczne danie.

Wystarczą do niego:

  • Pól paczki dowolnego makaronu (czyli ok. 200/250 g) – świderki, kokardki, muszelki, etc.
  • Połowa opakowania mrożonego szpinaku
  • 4, 5 ząbków czosnku
  • Odrobina oliwy do smażenia
  • 2,3 łyżki śmietanki (18% lub 30%)
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oliwy. Kładziemy mrożony szpinak (szpinaku wcześniej nie rozmrażamy!), wyciśnięty czosnek (lub bardzo drobno posiekany), dużo pieprzu (aby szpinak nie był mdły). Należy poczekać aż szpinak się rozmrozi (zniknie woda z zamrożenia), wówczas dodajemy śmietankę, a następnie ugotowany al dente makaron. Całość mieszamy, delikatnie podsmażamy, aby całość była ciepła.
Życzę smacznego!

Sylwia Pardej
(sylwia.pardej@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:32