Makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

Opublikowano: 2013-05-16
Przepis na makaronową zapiekankę.
Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują.

Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.

SKŁADNIKI
:

  • Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
  • Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
  • Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser np. parmezan


WYKONANIE 6 prostych krokach:

  1. Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
  2. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut
  3. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
  4. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich
  5. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
  6. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut


Życzymy smacznego!
Przepis polecają Międzybrodzkie Makarony

Fot. Fotolia
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat