W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Miej oko na dietę na oko

Opublikowano: 2011-09-12
Ocuvite® Lutein Forte firmy Bausch&Lomb
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców.

Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.

Za nami już słoneczne dni i możliwość delektowania się różnokolorowymi, aromatycznymi warzywami i owocami, pełnymi witamin i mikroelementów. Nasze oczy jednak przez cały rok są narażone na wiele niekorzystnych czynników, takich jak wolne rodniki, niewłaściwie zbilansowana dieta, wielogodzinne wpatrywanie się w ekran monitora czy telewizora, czytanie książek przy niewłaściwym oświetleniu i promieniowanie słoneczne. Oczy przez cały rok tracą cenne składniki, chroniące je przed chorobami i pozwalające utrzymać ostrość wzroku.

Składniki niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszych oczu, takie jak luteina czy zeaksantyna nie są niestety syntetyzowane przez nasz organizm. Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem.

Niewłaściwa dieta, zawierająca zbyt mało witamin, luteiny i zeaksantyny (karotenoidów, które wchodzą w skład barwnika plamki żółtej -  czyli fragmentu siatkówki odpowiadającego za ostre widzenie centralne) może stać się przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), które nieleczone może doprowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku. Choroba dotyka przede wszystkim osoby po 65. roku życia, jednak jej profilaktyka powinna trwać przez całe życie.

Zdrowa dieta, składająca się z zielonych warzyw takich jak szpinak, brokuły, groszek, brukselka, owoców i tłustych ryb morskich wspomaga funkcje narządu wzroku i pozwala utrzymać oczy w dobrej kondycji.

Nasze babki i prababki latem i wczesną jesienią, aby mieć zimą dostęp do witamin robiły przetwory, wekowały warzywa i owoce, zamykając w słoikach cenne i niezbędne dla zdrowia składniki. Dziś przetwory możemy traktować jako kuchenne rarytasy, a właściwe zestawy witamin dostarczać dzięki odpowiednio skomponowanym suplementom diety. Nasze oczy zdrowo przetrwają zimę dzięki takim preparatom jak np. Ocuvite® Lutein Forte firmy Bausch&Lomb.



Facebook
 

COUNT:30