Mocha, czyli kawa i czekolada w jednym

Opublikowano: 2019-12-03
Kawa i czekolada w jednym, czyli Mocha.
Kawa pobudza do działania, dodaje energii i sprawia, że mamy więcej siły do pokonywania codziennych trudności. Z kolei czekolada wyostrza zmysły, ułatwia myślenie koncepcyjne i wzmaga kreatywność.

Połączenie tych dwóch składników zbilansowane dodatkiem mleka powoduje, że uzyskujemy aromatyczny napój, który może stać się naszym ulubionym! Taka kawa to mocha, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich napojów kawowych.

Czym jest kawa mocha?

Mocha (czy też mokka) jest napojem powstałym z połączenia espresso, porcji gorącego mleka i gorącej czekolady – ciemnej lub mlecznej. Ten rodzaj kawy swoją nazwę zawdzięcza miastu Mokha, które znajduje się w Jemenie. Z portu, który funkcjonował tam już w XV wieku, eksportowano ziarna kawy, które miały charakterystyczną czekoladową nutę smakową. Z tego względu napój, który dzięki dodanej czekoladzie przywodzi na myśl kawę prosto z Jemenu, także nazywa się mokką lub mochą.

Nie należy przy tym mylić dwóch pojęć: mokka i moka. Mokka to kawa z czekoladą i mlekiem, zaś moka to nazwa włoskiego czajniczka, który powszechnie znany jest jako kawiarka lub makinetka. To ciśnieniowe urządzenie do parzenia kawy typu espresso, wykonane ze stopu aluminium lub stali, które składa się z podstawy z zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem, z elementu lejkowatego, sitka, uszczelki oraz komory z przykrywką i rączką.

Jak przygotowuje się kawę mocha?

Do przygotowania kawy mocha potrzebne jest około 60 ml kawy, czyli podwójne espresso, oraz 120 ml ciepłego mleka z rozpuszczoną czekoladą lub syropem czekoladowym. Im więcej czekolady dodamy, tym kawa będzie słodsza. Kawę mocha można udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową lub na przykład kakao. Kawę podaje się w wysokiej, przezroczystej szklance.

Ekspres ciśnieniowy do kawy ułatwi zrobienie napoju

Przygotowanie kawy mocha wymaga wprawy, trzeba bowiem podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury i połączyć je z czekoladą oraz zaparzyć espresso zgodnie z baristyczną sztuką. Nie trzeba jednak uciekać się wyłącznie do takiej metody przygotowania kawowo-czekoladowego napoju. Można się nim cieszyć także dzięki kapsułkom, o ile posiadamy odpowiedni ekspres ciśnieniowy do kawy. Nawet niewielkie urządzenie, takie jak ekspres Piccolo XS od NESCAFÉ® Dolce Gusto® pozwala delektować się różnymi rodzajami napojów kawowych.

Wystarczy, że wybierzemy kapsułkę z kawą, włożymy ją do ekspresu, wciśniemy odpowiedni przycisk i już po chwili możemy cieszyć się szklanką aromatycznego napoju. Praktycznie cały proces odbywa się bez naszej ingerencji. Ekspres szybko podgrzewa wodę niezbędną do zaparzenia napoju, a kwintesencja smaku wydobywana jest pod ciśnieniem do 15 barów. Dzięki temu każdy smakosz może cieszyć się kawą we własnym domu, bez długotrwałych przygotowań!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat