W Akademii, czyli nowo otwartej restauracji Borysa Szyca, na gości czekał szereg atrakcji i wyjątkowe osobistości. Joanna Horodyńska opowiedziała o owocowych trendach w modzie, natomiast David Gaboriaud – trener kuchni francuskiej, poprowadził warsztaty kulinarne zainspirowane wyjątkowym smakiem nowego serka Almette.
W przestronnej, skąpanej w bieli restauracji już na wejściu można było poczuć wiosnę. Dekoracja w postaci soczystych gruszek i jabłek ożywiała ekskluzywną restaurację i jednocześnie przywodziła na myśl wyjątkową kombinację smakową serka Almette. Spotkanie rozpoczęła Joanna Horodyńska. Trzy stylizacje, które zaprezentowała inspirowane były owocowymi trendami w modzie. Kreacje w kolorach soczystej czerwieni, żywej zieleni i jaskrawej żółci zachwyciły gości.
Po krótkim pokazie, przyszedł czas na warsztaty kulinarne. Uczestnicy zostali podzieleni na sześć grup, z których każda miała do przygotowania inny przepis z wykorzystaniem puszystego serka Almette z gruszką i jabłkiem. Autor przepisów – David Gaboriaud – swe inspiracje zaczerpnął z bliskiej mu kuchni francuskiej, dla której niezwykle charakterystyczne są słodkie i lekkie śniadania. Goście z olbrzymim zapałem i pozytywną energią zabrali się do gotowania. Słodkie zapachy, które po chwili wypełniły całą restaurację, zachęcały do degustacji. Przekąski i desery przyrządzone na bazie serka Almette z jabłkiem i gruszką, wprawiły wszystkich w doskonały nastrój i zadowoliły nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co więcej, przepisy stały się również inspiracją do przeniesienia owocowych oraz lekkich śniadań i przekąsek do własnej kuchni. Na zakończenie warsztatów, David Gaboriaud zaprezentował jeszcze jeden pomysł na wyjątkowy deser z wykorzystaniem serka Almette. To był słodki i pyszny początek dnia.
Fot. Almette
IP