Muffinki nadziane po brzegi

Opublikowano: 2022-03-16
Pyszne muffinki.
Muffinki o smaku czekoladowym czy waniliowym to nie wszystko, co możesz sobie przygotować, jeśli masz ochotę na małe co nieco. Babeczki wypchane dodatkowymi pysznościami znacznie przebijają tradycyjne muffinki. Jak je przygotować?

Czym można nadziać muffinki?

Czym możesz nadziać muffinki? Właściwie wszystkim – tutaj jedynym hamulcowym jest Twoja wyobraźnia. Jeśli masz ochotę na muffinki z czekoladą, zrobienie masy kakaowej nie wystarczy. Musisz jeszcze dołożyć do środka posiekaną czekoladę, która rozpuści się w środku i sprawi, że babeczki będą wilgotne i niebiańsko czekoladowe. Możesz też pokusić się na kakaowe muffinki z białą czekoladą, które są słodkie i naprawdę wyraziste. Doskonałym dodatkiem do babeczek są też wszelkie dżemy czy konfitury bądź po prostu owoce. Możesz dodać do ciasta wiśnie, maliny czy truskawki, banany, marakuję czy nawet jabłka. Tu nie musisz się hamować – owoce to przecież samo zdrowie. Niektórzy, co bardziej odważni, dodają do babeczek cukierki. To świetny sposób na to, by uzyskać inną fakturę ciasta, odrobinę chrupiących elementów. W tym celu możesz jednak dodać do nich orzechy. My mamy dla Ciebie przepis na czekoladowe muffinki z cukierkami. Co Ty na to?

Czekoladowe babeczki z cukierkami

Do przygotowania czekoladowych babeczek z cukierkami potrzebujesz:

  • Tabliczki czekolady gorzkiej
  • 300 gramów mąki
  • Łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów masła
  • 200 mililitrów mleka (lub mleka roślinnego)
  • 2 jajek
  • 100 gramów cukru (bądź więcej, jeśli zależy Ci na bardzo słodkich babeczkach)

I oczywiście cukierków! Jakich? Wybór należy do Ciebie. Świetnie sprawdzą się tu Michałki czy Oreo. Zacznij od rozpuszczenia masła z czekoladą. Rób to w garnku na małym ogniu. Teraz ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj mleko, ubite jajka i masło z czekoladą. Upewnij się jednak, że zdążyło już trochę wystygnąć – nie powinno być gorące, by jajka się nie ścięły. Wymieszaj całość dokładnie, by składniki się połączyły. Teraz pokrój cukierki dodaj je do ciasta. Trzema szybkimi ruchami połącz je z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przelej ciasto do papilotek. Piecz babeczki przez 20 minut.

Muffinki nadziane po brzegi są już gotowe. Zajadaj je, póki są – uwierz, szybko znikają z talerza.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat