W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady

Opublikowano: 2012-10-28
Przepis na muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady.
Przepis na muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady.

Składniki:

  • 75g masła
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • Skórka z 1 pomarańczy średniej wielkości
  • 100 ml świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka czekolady (gorzka lub mleczna)


Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik na 200st C. Rozpuścić masło i odstawić żeby ostygło. Umyć pomarańcze, sparzyć skórkę i zetrzeć na tarce z drobnym oczkiem. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki oraz startą skórkę pomarańczy. W drugiej misce zmieszać wszystkie składniki mokre, oraz na sam koniec ostudzone masło. Płynne składniki wlewać do suchych, powoli mieszając mikserem na niskich obrotach. Robić to bardzo krótko, jedynie do momentu zmieszania ze sobą wszystkich składników. Na koniec dodać pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Masę wylać do foremek i wstawić na 20 min. W przypadku dużych foremek tzw.”large muffin” trzymać w piekarniku trochę dłużej.

Katarzyna Picz
(Katarzyna.picz@dlalejdis.pl)

Fot. Katarzyna Picz



Facebook
 

COUNT:30