W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Mufinka z polskiego sadu

Opublikowano: 2011-09-06
Mufinka z polskiego sadu
Mufinki są wszędzie – w kawiarniach, na eleganckich przyjęciach, a nawet jako przysmak bohaterek hollywoodzkich produkcji.

Nic dziwnego, że mufinkowy zawrót głowy dotarł także do nas. W dużych miastach coraz częściej pojawiają się modne mufiniarnie, a firma Dan Cake wypuściła na rynek prawdziwie polską wersję tego słynnego deseru: Mufinki cynamonowo - jabłkowe.

Modny deser… z czasów królowej Wiktorii
Mufinki to przysmak znany już w XIX wieku! Ponoć do jego powstania przyczyniła się królewska służba, która przez oszczędność zamiast wyrzucać resztki z ciasta, piekła z nich niewielkie babeczki. Ciasto zmieszane z owocami lub cukierniczymi dodatkami wkładano do niewielkich foremek i pieczono tylko kilka minut. Sekretem doskonałej mufiny było chrupiące ciasto, które wewnątrz skrywało lekko kleiste, mięciutkie nadzienie. Zdarzyło się, że pewnego dnia lokaj pomylił się i zamiast wykwintnego śniadania zaniósł Królowej Wiktorii przysmak dla służby… i tak mufinki stały się niemal codziennym dodatkiem do królewskiego porannego posiłku.

Co kraj, to obyczaj
Pękate mufiny z borówką amerykańską to specjalność stanu Minnesota; w Teksasie najpopularniejsze są mufiny z dynią; w Wielkiej Brytanii mufiny to nie tylko deser, ale także pożywny posiłek wypełniony kukurydza czy mięsem wołowym; Francuzi natomiast pozostają najbardziej wierni tradycyjnej, czekoladowej wersji mufinek.

– Nowy cynamonowo – jabłkowy smak mufinek Dan Cake to też ukłon w stronę rodzimych klientów – przyznaje Marzena Rogowska, szef marketingu firmy Dan Cake – Domowe szarlotki i jabłeczniki, to w końcu jedne z ulubionych ciast Polaków, a krajowe jabłka doskonale pasują do delikatnego mufinkowego ciasta.

Przepis na domową kawiarenkę
Zaproś przyjaciół, poczęstuj ich mufinkami, ciesz się wspólne spędzonym czasem - bo naprawdę niewiele potrzeba, by przygotować podwieczorek dla znajomych. Dziś, kiedy mamy coraz mniej czasu na samodzielne wypieki i gotowanie, warto sięgnąć po sprawdzone gotowe przysmaki.

- Nasze mufinki, wypiekane w oparciu o tradycyjną recepturę, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, ani sztucznych aromatów. Natomiast sterylna strefa pakowania pozwala na zapewnienie im świeżości i wyśmienitego smaku przez 42 dni – zapewnia Marzena Rogowska.

Dzięki temu pełne aromatycznego cynamonu, brunatne mufinki Dan Cake nie przesładzają i zaskakują świeżością delikatnego ciasta.

Ilość sztuk w opakowaniu: 2
Cena: ok. 4,99 PLN
Waga: 150 g



Facebook
 

COUNT:31