Jest to cukier mleczny znajdujący się w wielu produktach, dlatego osoby borykające się z tymi problemami muszą uważać na to, co jedzą. Początkowo przejście na dietę wydaje się trudne, ale szybko można się przyzwyczaić do nowych nawyków żywieniowych. Zobacz, kto powinien zrezygnować z laktozy.
Cukier mleczny znajdujący się w artykułach spożywczych stanowi dla wielu osób problem. Jeśli ktoś cierpi na brak laktazy odpowiadającej za rozkładanie laktozy na cukry proste, może zmagać się z różnymi dolegliwościami po spożyciu produktów mlecznych. W takiej sytuacji konieczne jest przejście na dietę pozbawioną tego cukru. Niektórzy cierpią na nietolerancję laktozy od urodzenia, a inni zauważają ten problem dopiero po kilku latach. Niezależnie od wieku, trzeba zrezygnować ze spożywania kilku produktów.
Dieta bez laktozy nie jest skomplikowana, wystarczy tylko zapamiętać artykuły, których nie należy spożywać. Powinny zostać one całkowicie wyeliminowane z jadłospisu. Należą do nich m.in. mleko, jogurty, serki, śmietana, masło, lody, a także niektóre słodycze. Laktoza może być również składnikiem lekarstw, dlatego przed ich przyjęciem warto zapoznać się z etykietą. Pracownik sklepu oferującego zdrową żywność Batom wymienia, co można jeść na diecie bez cukru mlecznego: "Dieta bez laktozy nie oznacza wykluczenia mleka, ponieważ produkty zawierające cukier mleczny można zastąpić roślinnymi odpowiednikami. Dla osób nietolerujących laktozy bezpieczne są mleka m.in. sojowe, migdałowe oraz kokosowe. Można również spożywać masło i sery bez laktozy, jogurty sojowe bądź kokosowe oraz lody wegańskie. Podczas zakupów warto wybierać produkty, na których opakowaniu znajduje się przekreślona butelka mleka".
Dieta wykluczająca produkty z laktozą jest odpowiednia przede wszystkim dla osób z nietolerancją tego cukru mlecznego. Dolegliwość można rozpoznać, jeśli po spożyciu niektórych artykułów pojawiają się gazy, wzdęcia, bóle brzucha oraz biegunka. Wymienione objawy często wskazują na nietolerancję laktozy. W takiej sytuacji należy jeść wyłącznie żywność bezlaktozową. Jest ona odpowiednia również dla osób mających alergię na mleko. Każdy przypadek najlepiej skonsultować z lekarzem, który oceni, czy występujące problemy związane z układem pokarmowym rzeczywiście dotyczą nietolerancji laktozy lub alergii. Na taką dietę powinni przejść również pacjenci zmagający się z chorobami i stanami zapalanymi jelit.