W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Na letnią fiestę i sjestę

Opublikowano: 2011-07-18
Viña Maipo Reserva Sauvignon Blanc
Czy pod lipą, czy pod palmami, lato wszędzie wybornie smakuje. Kiedy dzielimy je z przyjaciółmi, przyjemność rośnie szybciej niż temperatura w słoneczny letni poranek.

A w towarzystwie wybornego wina tym bardziej…

„Z dobrym przyjacielem nawet i tysiąc kielichów wina to za mało” - mówi stare chińskie przysłowie. I choć Chińczycy, mimo liczącej prawie 2 tysiące lat tradycji winiarskiej, za specjalistów w tej dziedzinie raczej nie uchodzą, sporo na temat gronowych uciech wiedzą. A już na pewno to, że wino najlepiej smakuje, gdy toasty wznosi się z bliskimi sercu osobami. Nic, tylko brać przykład, zwłaszcza że lato w rozkwicie, i okazji do spotkań nie brakuje...

Na wakacyjne imprezy w miłym gronie przyda się wino lekkie, orzeźwiające – takie, które biesiadujących nieco ostudzi, i wyciszy. W porze letniej fiesty warto sięgnąć po wino z odświeżającymi owocowymi nutami, jak jasnosłomkowe Viña Maipo Reserva Sauvignon Blanc. Miłośnicy winnych smaków z Nowego Świata dobrze znają tę markę – wszak sława chilijskiego domu winiarskiego dawno przekroczyła Andy, a wina z charakterystyczną strzelistą wieżyczką na etykiecie zostały obsypane nagrodami na wielu prestiżowych konkursach winiarskich.

Viña Maipo Reserva Sauvignon Blanc pochodzi z tych trunków, co to łagodzą obyczaje. Cytrusowy bukiet, urozmaicony delikatnymi nutami dojrzałych brzoskwiń i owoców tropikalnych, wprowadza degustujących w stan przyjemnej sjesty i świetnie przygotowuje zmysły do kulinarnych uczt. A harmonizuje z wieloma potrawami, w szczególności z daniami z ryb i owoców morza: od najprostszych, zabieranych na pikniki, po te wyszukane, serwowane z okazji rozmaitych uroczystości.

Gdy wybieramy się z przyjaciółmi na łono natury, warto do piknikowego kosza, oprócz butelki Viña Maipo Reserva Sauvignon Blanc, spakować sałatkę z ugotowanego w wywarze z młodej włoszczyzny łososia, z dodatkiem ziemniaków, ogórków kiszonych, doprawioną łyżką chrzanu, majonezu i szczypiorkiem. Przysłowiowe niebo w gębie gwarantowane! Amatorom wyrafinowanych smaków polecamy maki. Oczywiście nie te, które barwią szkarłatem rodzime łąki, tylko rodzaj sushi: z paluszkami krabowymi, awokado i marchewką, czy też z kawiorem, wasabi i algami nori. A kiedy szykuje się spotkanie w większym gronie, z grillem w roli głównej, warto pokusić się o przygotowanie filetów z dowolnej morskiej ryby, moczonych wcześniej w imbirowo-cytrynowej marynacie. Ogień wydobędzie z potrawy kruchość i finezję, wino – niesamowity aromat.

Jeśli w przyjacielskim gronie planujemy świętować większe wydarzenie, warto zaskoczyć gości czymś oryginalnym, ale oczywiście niezbyt pracochłonnym – szkoda letnich chwil na maratony kulinarne. Dobre wrażenie zrobią smażone na głębokim oleju kuleczki krewetkowe. Wystarczy posiekać 300 g krewetek, 100 g orzechów włoskich, 50 g imbiru i 2 cebule szalotki, dodać do masy 2 łyżeczki maki ziemniaczanej, sól i pieprz, oraz ubitą pianę z jednego białka. Pozostaje uformować zgrabne kulki i dopełnić dzieła w woku lub na patelni, a potem delektować się harmonią winno-orientalnego smaku...

Podobno „przyjaźń jest jak wino – im starsza, tym lepsza”. Ale latem świat wrzuca na luz, i nawet mądrość ludowa nie zawsze się sprawdza. Bo gdy natura prezentuje ludziom bujne wdzięki, i przyjaźnie świeżo zawarte, i wino smakują wybornie. Tak to już jest, gdy szarość ustępuje zieleni... Lata, lato, ejże ty!



Facebook
 

COUNT:30