Najpopularniejsze pomysły na świątecznego śledzia

Opublikowano: 2013-12-05
Śledzie na Boże Narodzenie.
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym ryby święcą triumfy. Podawane na różne sposoby cieszą podniebienie niejednego wymagającego smakosza.

Jedną z najpopularniejszych świątecznych ryb, obok karpia, jest śledź. Na wigilijnym stole zajmuje honorowe miejsce będąc jedną z dwunastu potraw. Jeszcze przed świętami warto zapoznać się z ciekawymi przepisami na tę rybę.

Od pokoleń śledź gościł na polskich stołach. Ta tradycyjna ryba przygotowywana może być na wiele ciekawych, czasem nawet innowacyjnych, sposobów. Serwowana jako danie główne czy przekąska zawsze spotyka się z aprobatą gości.

Śledzie w oleju
Najbardziej popularny przepis na śledzia, podawany z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim wspaniale nadaje się na świąteczny stół. Sekretem śledzi w olejusą dobre, jędrne i świeże płaty rybne, a także przepłukanie lodowatą wodą posiekanej cebulki, co pozwoli pozbyć się cebulowej goryczki. Przygotowanie śledzia w oleju wymaga oceny solności ryby, jeśli śledź jest za słony należy przez dłuższą chwilę moczyć go w bardzo zimnej wodzie. Jeśli śledzie mają smakować delikatnie warto zalać je mleku. Cebulę należy posiekać w drobną kostkę i opłukać ją w zimnej wodzie – będzie delikatniejsza i smaczniejsza. Gdy śledzie osiągną już optymalny smak, należy podzielić je na mniejsze kawałki, najlepiej przy lekkim skosie. Pokrojone śledzie przekładaj warstwowo cebulą, posypując zielem angielskim, liściem laurowym i szczyptą pieprzu. Całość należy zalać olejem i odstawić danie na co najmniej dwie godziny. Polecam również przepis i sposób dekoracji z bloga http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/sledzie-w-oleju-szybko-pysznie-i-zdrowo.html

Śledzie w zalewie octowej
Ten rodzaj śledzia doskonale nadaje się jako przekąska, która doskonale zda egzamin zarówno na wigilijnym stole jak i na co dzień jako dodatek do kanapki lub do alkoholu. Śledzie w zalewie octowejnie są trudne w przygotowaniu. Choć świeża ryba jest podstawą przepisu to kluczową częścią całej receptury jest właśnie zalewa. W jej skład wchodzą  3 szklanki wody, 1/3 szklanki octu, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 10 ziarenek czarnego pieprzu. Wszystkie składniki należy zagotować do momentu wrzenia. W międzyczasie śledzie moczymy w zimnej wodzie a  cebule kroimy w półksiężyce. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Gdy zalewa całkowicie ostygnie dodajemy do niej 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po dniu leżakowania śledzie są gotowe do spożycia.

Śledzie w  śmietanie
Kolejną propozycją podania tej popularnej ryby jest śledź w śmietanie. To idealna kompozycja smakowa zarówno na świąteczny stół jak i sylwestrowy bal. Do przygotowania tej potrawy oracz śledzi niezbędne będą duża cebula, 3 ogórki kiszone, duże kwaskowate jabłko, jajko na twardo, posiekana natka pietruszki, śmietana 18%, odrobina majonezu i musztardy, szczypta soli, pieprzu i cukru. Śledzie należy osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Tak przygotowaną rybę, należy  odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie, cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na końcu wymieszać śledzie z sosem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień potrawa jest gotowa i śmiało  można jej kosztować. Pyszny przepis na śledzia w śmietanie z jabłkiem można również znaleźć tutaj http://www.winiary.pl/przepis.aspx/65230/sledzie-w-smietanie-z-jablkiem-i-cebulka

Autor zewnętrzny
Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat