W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Najszybsze ciasto świata

Opublikowano: 2015-12-12
Przepis na ciasto z owocami.
Niespodziewani goście, nagła ochota na coś słodkiego, nieformalne spotkanie w gronie znajomych – powodów, dla których czasem trzeba wcielić się w rolę cukiernika nie brakuje.

Czasem na przygotowanie czegoś dobrego nie mamy wystarczającej ilości czasu, a trudno jest zadowolić się ciastkami ze sklepu. W takich sytuacjach nieodmiennie sprawdza się przepis na lekkie ciasto z owocami.

Składniki (biszkoptowy spód ciasta):

·         Ok. 8 łyżek mąki pszennej

·         3 jajka

·         Ok. 6 łyżek cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka należy oddzielić od białek i następnie utrzeć je z proszkiem. Białka miksujemy na puszystą masę, dodając powoli cukier. Następnie łączymy białka z żółtkami, dodajemy mąkę i całość miksujemy. Tak powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut.

Wystudzony spód smarujemy następnie cienką warstwą Nutelli.

Masa:

Serek mascarpone (250g) ubijamy ze śmietanką kremówką (200ml) aż do powstania jednolitej ubitej masy. Wykładamy nią przygotowany spód ciasta i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Na końcu ciasto przyozdabiamy owocami – ich dobór zależy od indywidualnych preferencji. Ja polecam borówki amerykańskie.

Agata Podgajska
(agata.podgajska@dlalejdis.pl)


fot. Agata Podgajska



Facebook
 

COUNT:29