Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Opublikowano: 2013-03-10
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą.
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 duże jaja
- 2 szklanki przesianej przez sito mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Składniki na farsz:
- 500 g świeżego szpinaku lub jedno opakowanie mrożonego
- 130 g sera typu feta
- 2 duże ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Naleśniki:
- Do głębokiego naczynia wlej wodę, mleko i olej. Wbij całe jajka i dokładnie zmiksuj.
- Następnie wsyp do masy mąkę i sól. Ponownie zmiksuj na aksamitną masę. Ciasto ma być dość rzadkie.
- Odstaw ciasto naleśnikowe na pół godziny, aby mąka napęczniała.
- Smaż na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Farsz:
- Szpinak zblanszuj, otrząśnij z wody i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim posiekany szpinak.
- Po około 5 minutach dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i pokruszoną fetę.
- Wymieszaj dokładnie i podsmażaj razem przez kolejne kilka minut aż ser się rozpuści.
- Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
- Odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłym farszem nadziewaj naleśniki.
- Podawaj polane śmietaną.
Smacznego!
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. Agnieszka Ziętek