W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Opublikowano: 2013-03-10
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą.

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 duże jaja
  • 2 szklanki przesianej przez sito mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego


Składniki na farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku lub jedno opakowanie mrożonego
  • 130 g sera typu feta
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie:
Naleśniki:

  1. Do głębokiego naczynia wlej wodę, mleko i olej. Wbij całe jajka i dokładnie zmiksuj.
  2. Następnie wsyp do masy mąkę i sól. Ponownie zmiksuj na aksamitną masę. Ciasto ma być dość rzadkie.
  3. Odstaw ciasto naleśnikowe na pół godziny, aby mąka napęczniała.
  4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.


Farsz:

  1. Szpinak zblanszuj, otrząśnij z wody i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim posiekany szpinak.
  3. Po około 5 minutach dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i pokruszoną fetę.
  4. Wymieszaj dokładnie i podsmażaj razem przez kolejne kilka minut aż ser się rozpuści.
  5. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłym farszem nadziewaj naleśniki.
  7. Podawaj polane śmietaną.


Smacznego!

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. Agnieszka Ziętek



Facebook
 

COUNT:30