Naturalne orzeźwienie. Powraca moda na kwas chlebowy

Opublikowano: 2014-06-18
Naturalne orzeźwienie z Razowym Kwasem Chlebowym.
Napój od lat ceniony za swój wyjątkowy i orzeźwiający smak. Niegdyś obecny w niemal każdym polskim domu, potem wyparty przez słodzone i gazowane napoje.

Dziś znów modny i wykorzystywany w nowoczesnej kuchni.  Bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany kwas chlebowy świetnie gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest najlepszym napojem bezalkoholowym na gorące lato. Kwas chlebowy coraz częściej spotyka się z uznaniem także podczas spotkań towarzyskich, bo ma ciekawy smak, atrakcyjny wygląd, a do tego orzeźwia lepiej od innych kolorowych napojów gazowanych, przecukrzonych i niezdrowych.

Tradycja picia kwasu chlebowego sięga na ziemiach polskich IX wieku – za twórców tego napoju uważa się Słowian. Przez kolejne wieki pijało się go na terenach dzisiejszej Polski, Rosji, Ukrainy, a także Białorusi. Przez wieki każdy ród i każdy zakon miał własną recepturę i pilnie jej strzegł. Popularność kwasu chlebowego wynikała z tego, że był łatwy (choć czasochłonny) w przygotowaniu, skutecznie gasił pragnienie i pomagał w trawieniu. Z tego powodu był szczególnie lubiany przez tych, którzy ciężko pracowali fizycznie, na przykład przez pracujących podczas żniw chłopów. W XIX wieku pojawiły się pierwsze próby przemysłowej produkcji napoju.

W Polsce tradycja picia kwasu chlebowego podupadła w XX wieku, kiedy na rynku zaczęły się pojawiać napoje słodzone, gazowane, produkowane na skalę masową. Nie bez znaczenia był też fakt, że coraz mniej gospodyń piekło własny chleb.

Ale tak jak pod koniec średniowiecza chłopską tradycję picia kwasu chlebowego przejęła szlachta i mnisi, tak dziś doceniają ten napój smakosze.

Coraz bardziej lubimy wracać do naszych źródeł, szczególnie, kiedy oznacza to powrót do tego, co naturalne, proste, smaczne. Kiedyś kwas chlebowy robiło się samodzielnie – teraz też jest to możliwe, bo podstawowa lista składników jest krótka i łatwo dostępna: chleb, drożdże, cukier, woda. Można też wzbogacać smak kwasu sokami owocowymi lub przyprawami, w zależności od upodobań. Do sporządzenia naprawdę dobrego kwasu chlebowego potrzebny jest jednak naprawdę dobry chleb, taki bez polepszaczy, a o niego już coraz trudniej. Ponadto przygotowując kwas, trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż kwas nadaje się do picia dopiero po kilku dniach od przygotowania.

Zanim podejmiesz się jednak tej dość czasochłonnej procedury, sprawdź, jak smakuje kwas dostępny w sklepach, np. Razowy Kwas Chlebowy. Powstaje z naturalnych składników: źródlanej wody oraz słodu żytniego i jęczmiennego. Nie zawiera konserwantów, nie jest sztucznie dosładzany i barwiony, zawiera naturalne soki owocowe – śliwkowy i żurawinowy. Jest też naturalnie delikatnie gazowany.

Kwas chlebowy ma lekko słodki smak z kwaskową nutą, bardzo delikatne bąbelki i głęboki, bursztynowy kolor. Jest napojem bezalkoholowym. Charakterystyczny jest w nim też zapach skórki świeżego chleba i nuty karmelu. Razowy Kwas Chlebowy gasi pragnienie, więc wypróbuj go, jeśli nie chcesz pić sztucznych i przesłodzonych napojów, a soki nie są dla Ciebie wystarczająco orzeźwiające.

Warto zmienić dotychczasowe nawyki i zastąpić wszechobecne napoje gazowane kwasem chlebowym. Wiosna i lato to czas kiedy tradycyjnie wprowadzamy w nasze życie sporo zmian zarówno tych większych, jak i całkiem małych, ale nawet taka mała zmiana może powodować, że w efekcie odczujesz dużą pozytywną różnicę.
Julia Bielak

A jeśli już o zmianach mowa – zapraszamy na www.NaszeZmiany.pl - portal, który pomoże Ci żyć lepiej. Podejmij codzienne wyzwanie, poznaj kobiety takie jak Ty i zobacz, że możesz więcej.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat