W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Noże godne szefa kuchni

Opublikowano: 2017-03-20
Każdy, kto lubi gotować wie, że pichcenie znacznie umila i ulepsza odpowiedni sprzęt kuchenny. Nie chodzi tu nawet o supernowoczesną płytę do gotowania czy też piekarnik z wieloma funkcjami.

Podstawą każdej kuchni, mniejszej czy większej, są noże i to one odgrywają pierwsze skrzypce w przygotowaniu i podawaniu potraw. Nie będzie przesadne stwierdzenie, że nikt nie wyobraża sobie kroić pysznej pieczeni tępym nożem albo siekać szczypiorku nożem za dużym, za małym lub takim, którego przeznaczenie jest znacznie inne. Dlatego też każdy, kto lubi gotować albo chce, by zadanie to było szybkie i przyjemne, powinien zaopatrzyć się w zestaw noży dobrej jakości do swojej kuchni.

Dobre noże, czyli jakie?

Pytanie to zaprząta głowę niejednego miłośnika kulinariów. Zazwyczaj jakość noży, często zupełnie niezależna od ceny, "wychodzi dopiero w praniu" albo raczej – w gotowaniu. Jest jednak kilka warunków, które powinny spełnić noże kuchenne, by nazwać je dobrymi.

Cechy japońskich noży KAI
Oto najważniejsze cechy, jakimi powinny charakteryzować się takie noże:

  • Po pierwsze - noże powinny mieć odpowiedni kształt, zgodny z przeznaczeniem i być dobrze wyprofilowane z wygodną rękojeścią.
  • Po drugie - na jakość noży ogromny wpływ mają materiały, których użyto do ich produkcji. Obecnie największych uznaniem wśród kucharzy cieszą się noże wykonane ze stali, jest to materiał nierdzewny, trwały, odporny na wysokie temperatury i zużycie.
  • Po trzecie - każdy nóż, nawet ten najostrzejszy, powinien łatwo się ostrzyć. Zużycie noża, zwłaszcza w warunkach restauracyjnych, to sytuacja całkiem typowa. Dobrej jakości noże to takie, które po naostrzeniu będą działać jak nowe. Wszystkie te czynniki mają wpływ na komfort użytkowania.

W kuchni i w restauracji świetnie sprawdzają się noże japońskie KAI - co istotne, charakteryzują je powyższe cechy, a co za tym idzie spełniają wymagania konieczne, aby określić je jako naprawdę godne uwagi. Polecają je kucharze na całym świecie.

Noże japońskie KAI - dlaczego warto?
•    wykonane z wysokowęglowej stali
•    mają ergonomiczne kształty
•    przystosowane do ruchów krojenia drobienia, szatkowania
•    rękojeść jest wygodna zarówno dla praworęcznych, jak i leworęcznych kucharzy - została wykonana z bambusa z polipropylenem.

Komfort użytkowania został tutaj połączony z naturalnymi właściwościami antybakteryjnymi. Noże japońskie KAI to świetny wybór dla wszystkich, którzy w kuchni cenią sobie proste rozwiązania, tradycyjne, ale i nowoczesne potrawy, lubią gotować i nie chcą popełniać kulinarnych wpadek. Oferta noży KAI jest na tyle szeroka, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie, dostosowując rodzaje noży do przygotowywanych potraw.

Ciekawym rozwiązaniem jest też zaopatrzenie się w zestaw noży, które sprawdzą się w każdej sytuacji kuchennej. Warto wiedzieć, ze czym innym należy kroić sery, czym innym warzywa, a jeszcze inne noże sprawdzą się przy krojeniu ciast i słodkości z kremem. Noże KAI, dzięki swojej oszczędnej i nowoczesnej formie, można bardzo łatwo utrzymać w czystości i w razie czego szybko naostrzyć. Stal kuta z której wykonano noże japońskie KAI i bambusowa rękojeść sprawiają, że gotowanie odbywa się w higienicznych warunkach.

Autor zewnętrzny

fot. frankherbert.pl



Facebook
Reklama
 

COUNT:31