Ocet jabłkowy – jakie ma właściwości?

Opublikowano: 2017-05-03
Właściwości octu jabłkowego.
A z całą pewnością ma, i to jakie!

Jest doskonałym źródłem kwasu jabłkowego, mlekowego i octowego. Zawiera beta-karoten oraz magnez, potas, żelazo, siarkę, sód i inne minerały. Jakby tego było mało -  jest także pokaźnym źródłem błonnika. Dzięki takiemu zestawowi, ocet jabłkowy może być używany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Stosowany jako tonik o kwaśnym odczynie rozjaśnia cerę, redukuje zmiany trądzikowe, zwęża pory i odświeża skórę dzięki zawartym w nim antyoksydantom. Jest banalnie prosty w przygotowaniu: wystarczy rozcieńczyć kilka łyżeczek octu w wodzie, a następnie nałożyć odrobiny substancji na płatek kosmetyczny i przetrzeć skórę twarzy. Co najważniejsze: nigdy nie nakładaj na twarz samego octu, bo to mogłoby się skończyć poparzeniem skóry!

Jako produkt spożywczy znakomicie przyspiesza trawienie, dzięki czemu uważany jest za sprzymierzeńca kuracji odchudzających oraz pomaga w wydzielaniu kwasu żołądkowego tym, którzy mają go zbyt mało. Kuracja octem jabłkowym często pomaga na różnego typu problemy trawienne.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat