W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Omlet na słodko

Opublikowano: 2012-09-20
Przepis na omlet na słodko.
Wersja dla miłośników słodyczy.

Przygotowanie:
Do wyczarowania omletu potrzebujemy patelni i łyżki oleju, choć lepiej byłoby mieć specjalny pojemnik do omletów z mikrofalówki. Taki omlet przygotowuje się wtedy w dwie minuty, bez użycia tłuszczu. W każdym razie patelnia też jest dobra. Jajko musimy najpierw rozbełtać w głębokim talerzu, a następnie ostrożnie wylewać na patelnię, by nie rozlało się w bezkształtną masę lub nie przywarło i nie zmusiło nas do zmiany planów i zaserwowania jajecznicy. Wersje „na słodko” są dwie – w jednej z nich bierzemy dżem i smarujemy nim omlet dopiero po usmażeniu i przełożeniu na talerz, a w drugiej jeszcze w głębokim talerzu do rozmieszanego jajka dosypujemy suszonej żurawiny, bądź pokrojonych w kosteczkę daktyli i suszonych moreli. Polecam spróbować obu sposobów, gdyż są naprawdę ciekawe i smaczne.

Olga Kublik
(olga.kublik@dlalejdis.pl)

Fot. Olga Kublik



Facebook
 

COUNT:31