Roślina ta jest znanym od wieków zielem przyprawowo-leczniczym. Niemal w każdym domu można znaleźć herbatki lub krople miętowe, na wypadek gdyby kogoś z mieszkańców dopadła niestrawność i bóle brzucha. Ten smak i zapach towarzyszy nam od dzieciństwa, a wiedza o niezwykłych właściwościach mięty przekazywana jest nieprzerwanie z pokolenia na pokolenie. Wykorzystuje ją przemysł farmaceutyczny, perfumeryjny, spożywczy, a nawet tytoniowy. Któż z nas nie zetknął się z charakterystycznym smakiem tej rośliny w paście do zębów, napojach, cukierkach czy gumie do żucia?
Olejek mięty pieprzowej, zwany potocznie olejkiem miętowym otrzymywany jest z ziela uprawianego w Europie, Azji, obu Amerykach i Australii. Jego głównym składnikiem jest mentol, którego zawartość nie powinna być mniejsza niż 50%. Ma piękny, orzeźwiający i chłodny zapach. Olejek ten posiada właściwości odświeżające, antyseptyczne i przeciwbólowe. Jest stosowany przede wszystkim przy dolegliwościach gastrycznych – biegunce, wzdęciach, niestrawności, bólach żołądkach i chorobie morskiej. Pomaga przy leczeniu kamicy pęcherza moczowego, a także przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu zatok, kaszlu, katarze i stanach zapalnych skóry. Łagodzi bóle głowy i menstruacyjne oraz migreny pochodzenia gastrycznego. Może również odstraszyć większość owadów, co ma niezwykle istotne znaczenie w lecie, gdy przebywamy nad jeziorami bądź biwakujemy w namiotach na leśnych polanach. Pobudzające właściwości olejku docenią osoby zmęczone pracą umysłową, a także uczniowie i studenci. Olejek mięty pieprzowej używany jest do chłodzących np. podczas upałów, kąpieli i masażu oraz inhalacji. Substancji tej nie powinny stosować kobiety w pierwszych miesiącach ciąży.
Dr Beta radzi
Receptura na podrażnienia skóry (np. po depilacji):
DR BETA
UWAGA: nigdy nie stosować na skórę olejków eterycznych nie rozcieńczonych olejami roślinnymi lub wodą!
Buteleczka 9 ÷ 10 ml z ciemnego szkła z kroplomierzem.