Oczywiście my ludzie miast nie mamy czasu na spacer po parku, a co dopiero na poranne zbieranie oskoli. Dlatego musiałam spróbować oskoli wyprodukowanej przez Marwit, znany mi już z jednodniowych soków.
Oskoła Marwitu jest w sprzedaży w szklanych butelkach 300 ml. W dodatku jest dostępna w różnych wersjach smakowych: sok z brzozy z dodatkiem soku z cytryny, granatu, żurawiny lub dzikiej róży, a czysty występuje również w wersji bez cukru. W smaku przypomina trochę wodę smakową, jest lekko słodki. Mnie najbardziej odpowiada oskola z sokiem z dzikiej róży, o nieco kwaskowatej nucie. Ważność zachowuje przez kilka miesięcy, a po otwarciu 72 godziny w lodówce.
Brzoza ma właściwości bakteriobójcze, a napar z liści brzozy uzdrawiająco wpływa na układ moczowy. Bzowina, bo tak inaczej nazywana jest oskoła, ma w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, dzięki czemu wzmacnia odporność, wspomaga pracę serca (zapobiega zakrzepicy i chorobie niedokrwiennej serca) i układu pokarmowego (łagodzi objawy wrzodów i nieżytu żołądka). Ponadto reguluje przemianę materii i przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Poza zbawiennym wpływem na objawy reumatyzmu, picie oskoły polecane jest w chorobach nowotworowych. Sok z brzozy polecany jest szczególnie osobom starszym, tym z obniżoną odpornością i palaczom,. Pomaga on również walczyć z anemią. Wystarczy szklanka soku z brzozy dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na sole mineralne, pierwiastki takie jak: potas, fosfor, wapń, miedź, żelazo i magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B i sole mineralne.
Dla przykładu oskola z sokiem cytryny 100 ml zawiera:
Wartość energetyczna - 138 kJ / 32 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 8,1 g
w tym cukry - 8,1 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Warto spróbować, a nawet zastąpić oskolą napoje gazowane, aby mieć zdrowie i siłę przodków.
Ada Fit
redakcja@kobieta20.pl