W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Owoce morza po studencku

Opublikowano: 2012-08-26
Przepis na makaron z krewetkami.
Odrobina ekskluzywności na studencką kieszeń.

Składniki:

  • makaron spaghetti (najlepiej pełnoziarnisty, ok. 75g)
  • sos pomidorowy/boloński z torebki, bądź własny na bazie najtańszego koncentratu, suszonych ziół prowansalskich, pieprzu i soli
  • świeża bazylia
  • krewetki mrożone (ilość wg uznania)
  • tarty żółty ser


Przygotowanie:
To prawdziwe przełamanie smaku. Zerwanie z kurczakiem, wołowiną i wieprzowiną, która na co dzień nudzi. Krewetki wystarczy zalać wrzątkiem lub gotować przez kilka minut (są bowiem gotowe, tylko zamrożone). W oddzielnym garnku ugotować makaron, przenieść na półmisek. Do sosu podczas podgrzewania dodać świeżą bazylię, która nada mu charakterystycznego smaku i zapachu. Na koniec (także do sosu) dodać odcedzone z wody krewetki, by pozbyły się rybiego zapachu i przeszły pomidorowym. Całość można posypać tartym żółtym serem.


Olga Kublik
(olga.kublik@dlalejdis.pl)



Facebook
 

COUNT:32