W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ozdoby choinkowe - wyzwanie dla małych cukierników

Opublikowano: 2011-12-21
Ozdoby choinkowe - wyzwanie dla małych cukierników
Mimo ogromu obowiązków spadających na nas przed Bożym Narodzeniem nie zapominajmy w tym okresie o bliskich.

W końcu nie tylko święta, ale też czas przygotowań do Wigilii możemy spędzić w rodzinnej atmosferze. Zaangażujmy więc wszystkich domowników np. do pomocy przy wypieku świątecznych słodkości. Wystarczy wyposażyć nasze pociechy w ułatwiające pracę produkty Cukru Królewskiego i pozwolić rozwinąć im skrzydła wyobraźni, a wspólne pieczenie będzie nie tylko doskonałą lekcją prac kuchennych, ale również wspaniałą zabawą zachęcającą do pomocy w przyszłości.

Ozdoby choinkowe z dawnych lat
Dla dzieci prace związane z  wypiekiem ciast mogą na pierwszy rzut oka być mało atrakcyjnym zajęciem. Ale jeżeli poprosimy je o pomoc w przygotowaniu piernikowych ozdób na choinkę i wyposażymy w odpowiedni „sprzęt”, z pewnością entuzjastycznie podejdą do zadania. Udekorowana domowymi pierniczkami, orzechami, cukierkami czy suszonymi plastrami pomarańczy choinka, dla nas będzie sentymentalnym powrotem do przeszłości, a nasze dzieci z pewnością zainspiruje do pomocy w przyrządzaniu również innych potraw i nie tylko od święta.

Cukier inspiruje, uczy i bawi
Pamiętajmy o tym, że dzieci angażują się w prace kuchenne, ale pod warunkiem, że pozwalamy  im na odrobinę samodzielności. Oddajmy więc w ich ręce dekorację pierniczków i innych świątecznych wypieków. Nawet najbardziej niechętne do pomocy w kuchni pociechy mogą zmienić zdanie, jeśli do dyspozycji będą miały cukier puder w młynku Cukru Królewskiego. Łatwe i precyzyjne dozowanie jakie gwarantuje tuba z młynkiem, eliminuje konieczność używania sitka. Tym samym, każdy maluch może zostać mistrzem cukiernictwa, a jednocześnie rodzice nie muszą martwić się o nadmierny bałagan w kuchni. Kolejną słodką zachętą do pomocy przy wypiekach, może być cukier perlisty marki Cukier Królewski. Można używać go zarówno przed, jak i po pieczeniu, a nawet dodawać do samego ciasta, gdyż jego śnieżnobiałe, nieregularne perełki nie zmieniają konsystencji, ani koloru nawet pod wpływem wysokiej temperatury. I tu nasze pociechy mają się czym wykazać. Mogą pomagać przy wyrabianiu masy dosypując cukier, mogą wwałkowywać cukier perlisty w ciasto lub obsypywać nim słodkości tak przed, jak i po wypieku. Podczas wspólnych prac przy świątecznych ciastach i ciasteczkach z pewnością pomocny okaże się również cukier biały i trzcinowy w kartonie z zakrętką. Ze względu na drobne kryształki, które szybko się rozpuszczają, cukier ten stanowi idealną bazę do wszelkich wypieków. Natomiast dzięki opakowaniu wyposażonemu w dozownik i miarkę nawet nasze dzieci nie będą miały problemu z odmierzaniem wskazanej przez rodziców ilości cukru.



Facebook
 

COUNT:32