W końcu nie tylko święta, ale też czas przygotowań do Wigilii możemy spędzić w rodzinnej atmosferze. Zaangażujmy więc wszystkich domowników np. do pomocy przy wypieku świątecznych słodkości. Wystarczy wyposażyć nasze pociechy w ułatwiające pracę produkty Cukru Królewskiego i pozwolić rozwinąć im skrzydła wyobraźni, a wspólne pieczenie będzie nie tylko doskonałą lekcją prac kuchennych, ale również wspaniałą zabawą zachęcającą do pomocy w przyszłości.
Ozdoby choinkowe z dawnych lat
Dla dzieci prace związane z wypiekiem ciast mogą na pierwszy rzut oka być mało atrakcyjnym zajęciem. Ale jeżeli poprosimy je o pomoc w przygotowaniu piernikowych ozdób na choinkę i wyposażymy w odpowiedni „sprzęt”, z pewnością entuzjastycznie podejdą do zadania. Udekorowana domowymi pierniczkami, orzechami, cukierkami czy suszonymi plastrami pomarańczy choinka, dla nas będzie sentymentalnym powrotem do przeszłości, a nasze dzieci z pewnością zainspiruje do pomocy w przyrządzaniu również innych potraw i nie tylko od święta.
Cukier inspiruje, uczy i bawi
Pamiętajmy o tym, że dzieci angażują się w prace kuchenne, ale pod warunkiem, że pozwalamy im na odrobinę samodzielności. Oddajmy więc w ich ręce dekorację pierniczków i innych świątecznych wypieków. Nawet najbardziej niechętne do pomocy w kuchni pociechy mogą zmienić zdanie, jeśli do dyspozycji będą miały cukier puder w młynku Cukru Królewskiego. Łatwe i precyzyjne dozowanie jakie gwarantuje tuba z młynkiem, eliminuje konieczność używania sitka. Tym samym, każdy maluch może zostać mistrzem cukiernictwa, a jednocześnie rodzice nie muszą martwić się o nadmierny bałagan w kuchni. Kolejną słodką zachętą do pomocy przy wypiekach, może być cukier perlisty marki Cukier Królewski. Można używać go zarówno przed, jak i po pieczeniu, a nawet dodawać do samego ciasta, gdyż jego śnieżnobiałe, nieregularne perełki nie zmieniają konsystencji, ani koloru nawet pod wpływem wysokiej temperatury. I tu nasze pociechy mają się czym wykazać. Mogą pomagać przy wyrabianiu masy dosypując cukier, mogą wwałkowywać cukier perlisty w ciasto lub obsypywać nim słodkości tak przed, jak i po wypieku. Podczas wspólnych prac przy świątecznych ciastach i ciasteczkach z pewnością pomocny okaże się również cukier biały i trzcinowy w kartonie z zakrętką. Ze względu na drobne kryształki, które szybko się rozpuszczają, cukier ten stanowi idealną bazę do wszelkich wypieków. Natomiast dzięki opakowaniu wyposażonemu w dozownik i miarkę nawet nasze dzieci nie będą miały problemu z odmierzaniem wskazanej przez rodziców ilości cukru.