W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pasta brokułowo-żurawinowa

Opublikowano: 2013-06-05
Przepis na pastę brokułowo-żurawinową.
Przepis na pastę brokułowo-żurawinową.

Składniki dla 4 osób:

  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka chili
  • 700 g brokułów
  • 300 g makaronu orecchiette
  • sól
  • 6 łyżek oliwy
  • 50 g żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 1 łyżka startej skórki z ekologicznej cytryny
  • 4 gałązki bazylii
  • 80 g wiórków sera pecorino


Wykonanie:

  1. Na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na złotobrązowy kolor. Posiekaj drobno czosnek. Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich pestki i pokrój w drobną kostkę. Umyj brokuły i podziel na małe różyczki.
  2. Ugotuj makaron orecchiette zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodaj brokuły.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek i papryczkę chili, a następnie duś je przez 2 minuty na średnim ogniu. Odcedź makaron orecchiette i brokuły pozostawiając do wykorzystania 250 ml wody z gotowania. Na patelnię z czosnkiem i chili dodaj wywar z gotowania makaronu i brokułów, żurawinę amerykańską oraz skórkę z cytryny. Dodaj makaron orecchiette, brokuły i 3 łyżki oliwy, a następnie całość ostrożnie wymieszaj. W razie potrzeby dosól do smaku. Danie podawaj posypane listkami bazylii, migdałami i serem pecorino.


Czas przygotowania: ok. 40 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 644 kcal / 2697 kJ
Białko: 22 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 70 g

Fot. Cranberries
IP



Facebook
 

COUNT:32