Pasta brokułowo-żurawinowa
Opublikowano: 2013-06-05
Przepis na pastę brokułowo-żurawinową.
Składniki dla 4 osób:
- 30 g płatków migdałowych
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka chili
- 700 g brokułów
- 300 g makaronu orecchiette
- sól
- 6 łyżek oliwy
- 50 g żurawiny amerykańskiej (cranberry)
- 1 łyżka startej skórki z ekologicznej cytryny
- 4 gałązki bazylii
- 80 g wiórków sera pecorino
Wykonanie:
- Na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na złotobrązowy kolor. Posiekaj drobno czosnek. Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich pestki i pokrój w drobną kostkę. Umyj brokuły i podziel na małe różyczki.
- Ugotuj makaron orecchiette zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodaj brokuły.
- Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek i papryczkę chili, a następnie duś je przez 2 minuty na średnim ogniu. Odcedź makaron orecchiette i brokuły pozostawiając do wykorzystania 250 ml wody z gotowania. Na patelnię z czosnkiem i chili dodaj wywar z gotowania makaronu i brokułów, żurawinę amerykańską oraz skórkę z cytryny. Dodaj makaron orecchiette, brokuły i 3 łyżki oliwy, a następnie całość ostrożnie wymieszaj. W razie potrzeby dosól do smaku. Danie podawaj posypane listkami bazylii, migdałami i serem pecorino.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 644 kcal / 2697 kJ
Białko: 22 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 70 g
Fot. Cranberries
IP