Patelnie Silver – modny design i wygoda użytkowania

Opublikowano: 2018-10-12
W nowoczesnej kuchni znajdziemy przynajmniej dwie lub trzy patelnie w różnych rozmiarach. Wykonane z praktycznych materiałów należą do zestawu podstawowych naczyń kuchennych.

Mogą być wykorzystywane do przygotowania każdego z głównych posiłków, a nawet deserów na ciepło. Smażymy, dusimy lub pieczemy na nich swoje potrawy zarówno mięsne, warzywne, jak i mączne z rozmaitymi dodatkami takimi jak owoce czy bakalie.  Jeśli naczynia posiadają estetyczną linię wzorniczą, stają się także doskonałą ozdobą wnętrza, wieszamy je wówczas na dekoracyjnych ściennych haczykach. W ten sposób  wraz z eleganckimi garnkami i pojemnikami na artykuły spożywcze znakomicie uzupełniają kuchenny wystrój. Ładnie prezentujące się patelnie wspaniale działają na nastrój domowych kucharzy, zaś przygotowywane w nich dania wyglądają niezwykle apetycznie.

Aby zawsze mieć w zasięgu ręki funkcjonalną patelnię, w której sprawnie przyrządzimy nasze posiłki, musimy zaopatrzyć się w naczynia najwyższej jakości, w odpowiadających nam wymiarach, wyposażone w praktyczne rozwiązania.  Warto dobrać ich wielkość do potrzeb własnych i ilości osób, które będą spożywały przygotowane dania. Przydadzą się na pewno modele większe, ale w każdej kuchni dobrze mieć również patelnię małą – jednoosobową na szybką poranną jajecznicę czy omleta.  W bogatej ofercie rynkowej znajdziemy wiele funkcjonalnych patelni o atrakcyjnym designie. Do grupy tej należą też estetyczne i komfortowe w użyciu patelnie Silver marki Galicja dla Twojego Domu.

Patelnie pokryte zostały nowoczesną nieprzywieralną powłoką mineralną o szarej barwie przypominającą strukturę kamienia. Powłoka zapobiega przywieraniu potraw i umożliwia przyrządzanie ich z minimalną ilością tłuszczu.  Patelnie Silver są wyjątkowo trwałe i łatwe w utrzymaniu w czystości, umyjemy je także w zmywarkach i zastosujemy na wszystkich rodzajach kuchenek. Posiadają dobrze wyprofilowane ergonomiczne rączki  z tworzywa sztucznego. Na ich zakończeniach znajdują się niewielkie otwory, dzięki którym powiesimy patelnie na ściennych haczykach.

Kolekcja Silver  świetnie zaprezentuje się w naturalnych aranżacjach wnętrz, w których obok elementów drewnianych jest na przykład granitowy blat i zlewozmywak. Idealnie będzie komponować się również z minimalistycznym, industrialnym wystrojem pomieszczenia, gdzie dominują przede wszystkim kolory: szary, czarny, srebrny i biały. Elegancka, nowoczesna linia wzornicza i modna, uniwersalna barwa sprawią, że bez trudu dobierzemy do naszych patelni odpowiednie pojemniki spożywcze oraz inne niezbędne  akcesoria kuchenne. Patelnie dostępne są w trzech praktycznych rozmiarach - o średnicach: 20, 24 i 28 cm. Jeśli zatem wyposażymy naszą kuchnię w cały zestaw, będziemy mogli przygotować posiłki zarówno dla wieloosobowej rodziny, jak i jednej czy dwóch osób.

Pomysłów na dania z patelni jest bardzo wiele. Potrawy te znakomicie sprawdzą się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy szczególnie cenimy ciepłe, rozgrzewając jedzenie i chętnie sięgamy po przyrządzane na patelniach aromatyczne zapiekanki, klopsy, filety z ryb, naleśniki lub omlety.

Galicja dla Twojego Domu

Patelnia SILVER 20 cm, cena: 29,99 zł

Patelnia SILVER 24 cm, cena: 39,99 zł

Patelnia SILVER 28 cm, cena: 49,99 zł*

*Patelnie Silver są dostępne tylko w sklepach stacjonarnych w cenach promocyjnych. W tekście podano ceny po 50% obniżce.

 

Klopsiki w sosie

Składniki: 50 dag mielonego udźca z indyka, 1 jajko, 1 mała bułka pszenna, 1 łyżka orzeszków piniowych, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego. Sos: 1 szklanka śmietanki, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz.

Bułkę namoczyć w mleku. W dużej misce połączyć mięso, jajko, namoczoną bułkę, orzeszki piniowe i pietruszkę, dokładnie wyrobić. Uformować klopsiki i lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem 10-15 min. Przygotować sos. Wymieszać śmietankę, cynamon, kardamon i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos wlać do klopsików, całość dusić jeszcze ok. 7 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko *.

*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 128

Patelnia hiszpańska

Składniki: 6 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, 10 dag ryżu, 1/8 litra mocnego rosołu, 1 duży bakłażan, 4 czerwone cebule, 20 dag pieczarek, po 5 zielonych i ciemnych oliwek, sól, pieprz, papryka mielona, 1 łyżeczka curry, 5 dag nasion pinii.

1. Rozgrzać olej na patelni i poddusić w nim zmiażdżony czosnek z umytym dobrze osączonym ryżem. 2. Podlać rosołem i przez 10 min trzymać na bardzo małym ogniu, aby raczej naciągało niż się gotowało. 3. Następnie dołożyć pokrojony w kostkę bakłażan, obrane i pokrojone w plastry cebule, umyte grzyby i oliwki. 4. Przyprawić pikantnie i dusić dalej ok. 20 minut stale mieszając. Podawać posypane nasionami pinii**.

**Warzywa z garnka i patelni. Vademecum smakosza, Polska Oficyna Wydawnicza „BGW”, Warszawa 1991, str. 42

ip
fot. Galicja

 




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat