W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pierogi ze szpinakiem

Opublikowano: 2012-11-19
Przepis na pierogi ze szpinakiem.
Czas przygotowania: ok. 90min; Porcja: dla 4 osób (ok.30 pierogów)

Składniki:
Farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • jajko
  • masło
  • sól, pieprz
  • kostka (20-25 dag) białego sera


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ok.2 dag drożdży
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól


Przygotowanie:
Ciasto: W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zalać drożdżową mieszanką i zimną wodą. Nie zagniatając przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Następnie dodać olej, sól i zagnieść ciasto do momenty, gdy będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ponownie odstawić na kolejne 15 min.

Farsz: szpinak wrzucić na patelnię, dodać przyprawy według uznania (sól, pieprz) i masło. Jajko rozbić jak na jajecznicę i dodać kiedy szpinak odparuje, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, kiedy wystygnie wymieszać dokładnie z białym serem.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, a na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Do zlepiania polecam foremkę do pierogów-ułatwia szybkie lepienie. Gotować do miękkości, w posolonej wodzie z łyżką oleju, przez około 3 min.

Gotowe pierogi polecam podawać ze śmietaną.

Smacznego.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. Joanna Ulanowicz



Facebook
 

COUNT:30