W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Piersi z indyka zapiekane w białym winie

Opublikowano: 2011-10-25
Przepis Katarzyny Figury na piersi z indyka zapiekane w białym winie
Przepis Katarzyny Figury na piersi z indyka zapiekane w białym winie

Składniki dla 4 osób:

  • 1 paczka McCain 1.2.3 Frytki Karbowane
  • 2 piersi z indyka
  • 2 kule sera mozzarella
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • kapary w słoiku (250g)
  • sól i pieprz



Sos:

  • 10 łyżek śmietany 10%
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz



Sałata:

  • sałata rukola
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • słoik suszonych pomidorów (250 g)
  • pestki dyni, słonecznika, pistacje



Przygotowanie:
Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Delikatnie rozgnieć je palcami. Posól i popieprz. Podsmażaj chwilę na dobrze rozgrzanym oleju, tak aby zamknąć pory w mięsie. Ułóż kawałki indyka w naczyniu żaroodpornym i na każdą porcję wyłóż łyżeczkę kaparów z plastrem mozzarelli (najlepiej di bufala). Wszystko polej około 300 ml białego wytrawnego wina. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Sos:
Wlej na patelnię „soki” z naczynia żaroodpornego pozostałe po zapiekaniu mięsa. Dodaj 200 ml białego wina, pieprz i śmietanę. Mieszaj na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.

W tym samym czasie rozgrzej patelnię i delikatnie upraż pestki dyni, słoneczniki i pistacje.

Indyka polej sosem i podawaj z McCain 1.2.3 Frytki Karbowane z piekarnika, ułożonymi w zgrabny stosik. Do tego podaj miskę sałaty z uprażonymi  pestkami dyni, słonecznika i pistacjami oraz suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średni



Facebook
 

COUNT:32