W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Piwny kurczak

Opublikowano: 2013-01-25
Przepis na kurczaka w piwie.
Przepis na kurczaka w piwie.

Składniki:

  • 1 kurczak Nasz Kurczak
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5-6 kropel sosu Tabasco,
  • ½ l piwa w szklanej butelce.


Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy składniki marynaty. Świeżo zmielony pieprz i sól, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku, słodką paprykę i rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco. Uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego kurczaka. Ważne jest to, aby mięso było pokryte marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Zamkniętą butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, w celu usunięcia etykiety. Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu. Schłodzonego i zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie nakładamy na butelkę z piwem. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180⁰C, do momentu, aż skórka stanie się złocista. W brytfannie można ułożyć kilka ziemniaków w mundurkach owiniętych folią aluminiową. Pieczone ziemniaki z piwnym kurczakiem będą stanowiły wyśmienite danie
Czas przygotowania: 4 - 5 godziny

źródło: www.naszkurczak.pl



Facebook
 

COUNT:30