Składniki:
Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy składniki marynaty. Świeżo zmielony pieprz i sól, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku, słodką paprykę i rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco. Uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego kurczaka. Ważne jest to, aby mięso było pokryte marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Zamkniętą butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, w celu usunięcia etykiety. Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu. Schłodzonego i zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie nakładamy na butelkę z piwem. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180⁰C, do momentu, aż skórka stanie się złocista. W brytfannie można ułożyć kilka ziemniaków w mundurkach owiniętych folią aluminiową. Pieczone ziemniaki z piwnym kurczakiem będą stanowiły wyśmienite danie
Czas przygotowania: 4 - 5 godziny
źródło: www.naszkurczak.pl