Gdyby smok ów żył współcześnie porzuciłby zapewne zwyczaj zjadania niewinnych panienek oraz wełnianych zwierzątek i… przerzucił się na pizzę, bo pizza w Krakowie przygotowywana jest z entuzjazmem i zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Milion pizz
Domino’s Pizza powstała w latach 60 – tych, w Stanach Zjednoczonych (stan Michigan) i w ciągu kilkudziesięciu lat stworzyła ogromną sieć franczyzowych lokali na całym świecie. Każdy kraj ma swoje ulubione dodatki i smaki, a co za tym idzie – w menu lokalnych restauracji, poza kanonem uniwersalnych pizz, znajdują się również typowe dla danego obszaru oryginalne kompozycje. Rosjanie jedzą np. pizzę z Mockba (połączenie sardynek, makreli, tuńczyka, łososia z cebulą i czerwonym śledziem), z hiszpańskich pieców wychodzi pizza Patanegra z oliwkami, serem mozarella i szynką serrano (jamón serrano to najpopularniejsza szynka w Hiszpanii), Turcy konsumują pizzę z pastremą (czyli niezwykle popularną tam baraniną), a w Indiach spożywanych jest mnóstwo papryczek (w menu jest pizza z pięcioma ich rodzajami). Każdego dnia zjadanych jest milion pizz Domino’s!
Smak historii
Do Polski pizzerie Domino’s zawitały w 2011 i w ciągu 5 lat zyskały rzesze fanów i tysiące zadowolonych klientów. W Krakowie możemy delektować się pizzą w 3 lokalach, a także zamawiać ją na wynos w wyznaczonych rejonach. Jakiej pizzy spróbować? Oczywiście luksusowej! Pizza Deluxe z szynką, kurczakiem, pepperoni, z afrykańskimi owocami Pappadew oraz najlepszym serem mozzarella, podawana z sosem BBQ – zaspokoi wymagające krakowskie podniebienia. Pizza Extravaganzza z wołowiną, wieprzowiną, pepperoni i szynką, udekorowana czarnymi oliwkami, pieczarkami i papryką, z podwójną mozzarellą – to faktycznie ekstrawagancka propozycja dla najbardziej wymagających miłośników okrągłego ciasta.
Wybierzmy się z przyjaciółmi do pizzerii, zjedzmy ulubioną pizzę z rodziną na wygodnej kanapie we własnym salonie, urozmaićmy sobie piknik w jednym z krakowskich parków… Po prostu rozsmakujmy się w pizzy. W Krakowie!
fot. dominospizza.pl