W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Pizzowe hot-dogi

Opublikowano: 2012-06-20
Przepis na pizzowe hot-dogi.
Świetna alternatywa dla miłośniczek hot-dogów: gorąca parówka, rozlany żółty ser i ciasto pizzowe zamiast sztucznej, pełnej ulepszaczy bułki.

Składniki:

  • Mąka tortowa – 3-4 szklanki
  • Ciepła, ale nie gorąca woda (opcjonalnie mleko) – szklanka
  • Drożdże – żywe 1/3 kostki lub suszone 1 ½ łyżeczki
  • Sól i cukier – po łyżeczce
  • Olej – 2 łyżki
  • *Można dodać jajko, chociaż ja nigdy nie dodaję
  • Żółty ser – ile dusza zapragnie
  • Parówki – polecam sprawdzać skład i wybierać te z mięsa, a nie MOMu
  • Ulubione przyprawy


Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta pizzowego. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, jeśli się na nie zdecydujemy. W małym rondelku podgrzewamy wodę lub mleko i kiedy się zagrzeje, wrzucamy drożdże i mieszamy. Kiedy uzyskamy szarą papkę, wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy olej, sól, cukier i przyprawy (np. bazylię lub oregano), jeśli chcemy czuć je w cieście. Całość ugniatamy rękami i kiedy wyjdzie jednolita, gładka masa, dzielimy ją na małe kulki. Odstawiamy na 30 minut, żeby podrosły. Później każdą rozpłaszczamy tak, by powstał placuszek. Wypełniamy go żółtym serem, ziołami i naciętą na brzegach parówką (nie polecam kłaść żadnych sosów, bo parówka sama będzie wydzielać tłuszcz i nawilżać ciasto, więc dodatkowe płyny mogłyby tylko spowolnić pieczenie). Nacięcia parówki są ważne, bo od gorąca mogłaby popękać i oprócz nieestetycznego wyglądu zapewniłaby nam opryskane tłuszczem ścianki piekarnika. Placuszka zawijamy dookoła parówki i sklejamy.
Samo pieczenie zajmuje ok. 15 minut, tak jak w przypadku pizzy.
Na tym etapie hot-doga można polać już każdym sosem, bez obawy, że straci na jakości.
Uwaga przy jedzeniu, bo w środku jest bardzo gorący.
Smacznego!


Olga Kublik
(redakcja@kobieta20.pl)



Facebook
 

COUNT:31