W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Placki owsiane z jajkiem sadzonym

Opublikowano: 2012-07-23
Przepis na placki owsiane z jajkiem sadzonym.
Nie spotkałam się jak dotąd z podobnym przepisem, wymyślił go mój pradziadek (lubił eksperymentować w kuchni, która w czasach PRL-owskich nie oszołamiała ilością dostępnych produktów).

Można by powiedzieć że ten przepis jest jedną z tradycji kulinarnych mojej rodziny. Kiedyś jadało się go co tydzień na niedzielne śniadanie w gronie najbliższych. Popijano je kawą Inką z mlekiem. Teraz pozostał jako prosty sposób na smaczny i sycący obiad i najchętniej popijamy go sokiem pomarańczowym.

Zazwyczaj placki owsiane jada się na słodko, jednak polecam spróbowanie czegoś nowego. Mam nadzieję że będzie wam smakować.

Składniki:

  • 350 g płatków owsianych (górskich)
  • 1 jajko
  • 2 kiełbaski (np. kiełbasa śląska)
  • Gorąca woda
  • Łyżeczka soli
  • Olej rzepakowy (tyle żeby zalać patelnię do 0,5 cm wysokości)
  • Pieprz


Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Kiedy wchłoną wodę, posolić i popieprzyć do smaku. Do miski wbić jajko i wrzucić kiełbaski pokrojone w drobną kostkę. Całość wymieszać. Z powstałej masy uformować placuszki (żeby być dokładnym polecam placki o wysokości ok. 1,5 cm i średnicy 5-6 cm). Placki obsmażyć na patelni z dwóch stron do zarumienienia (mnie zajmuje to około 5 min. na jedną stronę i obracam je dwukrotnie).

Podawać na ciepło z jajkiem sadzonym i ogórkami kiszonymi, lub sałatką z różowym grejpfrutem i szpinakiem.

Smacznego!

Justyna Mazur
(justyna.mazur@kobieta20.pl)



Facebook
 

COUNT:31