W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Placuszki z cukinii

Opublikowano: 2012-09-09
Przepis na placuszki z cukinii.
Placki z cukinii to zdrowsza wersja placków ziemniaczanych. Zdrowsza, ale z pewnością nie gorsza!

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 8 łyżek mąki
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajka, płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszki, oraz cebulkę. Na koniec dodajemy startą wcześniej cukinię i dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzanej patelni nakładamy dużą łyżką przygotowaną masę, formujemy placki i smażymy z obu stron.
  4. Usmażone już placki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  5. Gotowe placuszki smakują wyśmienicie w połączeniu z sosem czosnkowym, którego przepis jest bardzo prosty: czosnek, jogurt naturalny, śmietana, majonez, sok z cytryny, cząber, sól, pieprz.


Smacznego!


Sandra Jakubowska
(sandra.jakubowska@dlalejdis.pl)

Fot. Sandra Jakubowska



Facebook
 

COUNT:32