Pomysł na pyszny lunch w upalne dni

Opublikowano: 2019-06-12
Przepis na proteinową sałatkę z pieczonymi warzywami i komosą ryżową.
Lato rozpoczęło się na dobre, a upały zaczynają nam doskwierać.

Dobrze więc mieć w swoim menu kilka przepisów na smaczne dania pełne wartości odżywczych, na które będziemy mieli ochotę nawet, gdy termometry będą rozgrzane do czerwoności. Warto wypróbować przepis Ani Starmach na proteinową sałatkę z pieczonymi warzywami i komosą ryżową, która w zasadzie zrobi się sama. Podczas upalnych miesięcy często czujemy się ociężali, ospali i lekko rozdrażnieni, dlatego tak ważna jest lekka i zbilansowana dieta, która pozwoli nam czuć się dobrze, gdy tempo naszej przemiany materii zwalnia. Podczas gorącego lata warto wzbogacić swój jadłospis o warzywa i superfoody, które dostarczą organizmowi całą gamę wartości odżywczych. Jednym z takich składników jest komosa ryżowa, zawierająca pełnowartościowe białko, idealne dla wegan i wegetarian. Zawarty w niej błonnik reguluje procesy trawienne, a nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo. Komosa zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę C, D i E.

PROTEINOWA SAŁATKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:

  • 1 duży pieczony burak
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki czarnuszki Purella
  • 40 g komosy ryżowej Purella
  • 1 łyżka oliwy do pieczenia warzyw

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  2. Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut
  3. Buraka obierz i pokrój w półplasterki
  4. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj
  5. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni
  6. Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi

Sól himalajska, czarnuszkaSmacznego!

Fot. Purella superfoods
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat