W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„Popapraniec” - ciasto z kremem i bakaliami

Opublikowano: 2012-10-28
Przepis na ciasto z kremem i bakaliami.
Przepis na ciasto z kremem i bakaliami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, mak, kakao.

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, proszek, olej, mąkę.
Podzielić na 3 części

  1. pół szklanki mąki lub maku
  2. pół szklanki wiórek kokosowych
  3. łyżka kakao

Kłaść łyżką na blachę małe „porcje”, wyrównać na płasko. Piec 40 min.
Po ostudzeniu przekroić i przełożyć kremem. Na wierzch położyć trochę kremu, a na krem dżem z czarnej porzeczki. Posypać bakaliami: rodzynkami, płatkami migdałowymi, polać polewą czekoladową.

Wykonanie kremu:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 3 żółtka


Ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z 1 kostką masła.

Katarzyna Picz
(katarzyna.picz@dlalejdis.pl)

Fot. Katarzyna Picz



Facebook
 

COUNT:30