Pożegnaj słodycze!
Opublikowano: 2017-03-01
Słodycze są twoją słabością? Nie potrafisz im się oprzeć, mimo że ci szkodzą?
Ochoczo sięgasz po czekoladki i batoniki... a potem lamentujesz, że twój obwód pasa rośnie?
Dość tego! Przestań być niewolnicą własnego łakomstwa. Nie od jutra, nie od poniedziałku- zacznij walczyć z uzależnieniem od słodyczy już dziś! W jaki sposób? Oto wskazówki:
- Jeżeli masz silną wolę, nie stosuj „metody małych kroków” i nie ograniczaj słodyczy stopniowo, tylko postaw na „ostre cięcie”. Odstaw CAŁKOWICIE i NATYCHMIAST wszystkie kupne, wysoko przetworzone, niezdrowe słodycze. Żadnych batoników, cukierków, czekoladek z nadzieniem- to sam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, chemia i zło! Poczytaj o tym, jak bardzo szkodliwe są tego typu łakocie- nie tylko dla twojej figury, ale także dla twojego zdrowia. Istnieje szansa, że kiedy dowiesz się co NAPRAWDĘ jesz, stracisz na to ochotę...
- Nie trzymaj w domu słodyczy. Jeżeli będziesz je miała w spiżarni, czy w kuchennej szafce, trudno będzie ci zapanować nad sobą i nie sięgnąć po nie, kiedy dopadnie cię kryzys silnej woli. I nie szukaj wymówek- w domu wcale nie trzeba mieć łakoci dla gości, ani dla dzieci: zarówno gości jak i dzieci lepiej karmić zdrowymi przekąskami takimi jak bakalie i owoce.
- Wyrzuć ze swojego jadłospisu także biały cukier. Jeżeli koniecznie musisz słodzić kawę i herbatę, używaj miodu, albo ksylitolu. Ewentualnie brązowego cukru. Biały cukier to tylko i wyłącznie puste kalorie- nie zawiera białka, wapnia, witamin- naprawdę nie ma w sobie absolutnie żadnych cennych dla zdrowia składników. Nie warto więc używać go ani do słodzenia napojów, ani do pieczenia ciast, ani do przygotowywania przetworów i deserów.
- Zasmakuj w zdrowych zamiennikach słodyczy. Myślisz, że suszone daktyle nigdy nie będą smakować ci tak bardzo jak ptasie mleczko, a domowe ciasto z marchewki nigdy nie dorówna kremówce z cukierni? Zmień swoje nastawienie i daj szansę zdrowym słodkościom. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że z czasem się do nich przekonasz.
- Jedz produkty bogate w chrom. Niedobór chromu jest bowiem jednym z powodów zwiększonego apetytu na słodycze. Może się okazać, że jedzenie takich pyszności jak ostrygi czy brokuły (oraz innych pokarmów zawierających chrom), sprawi, że przestanie cię „ciągnąć” do słodyczy i zrezygnujesz z nich bez przykrości.
- Znajdź motywację. Myśl o korzyściach płynących z odstawienia cukru za każdym razem, kiedy masz ochotę wyskoczyć do sklepu po paczkę ciastek. Nie jedząc słodyczy: wyświadczasz ogromną przysługę swojemu organizmowi, dajesz dobry przykład swojemu dziecku, jesteś bliżej uzyskania wymarzonej sylwetki… i tak dalej.
Katarzyna Lewcun
(katarzyna.lewcun@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com