Pożegnaj słodycze!

Opublikowano: 2017-03-01
Pożegnaj słodycze już dziś!
Słodycze są twoją słabością? Nie potrafisz im się oprzeć, mimo że ci szkodzą?

Ochoczo sięgasz po czekoladki i batoniki... a potem lamentujesz, że twój obwód pasa rośnie?

Dość tego! Przestań być niewolnicą własnego łakomstwa. Nie od jutra, nie od poniedziałku- zacznij walczyć z uzależnieniem od słodyczy już dziś! W jaki sposób? Oto wskazówki:

  • Jeżeli masz silną wolę, nie stosuj „metody małych kroków” i nie ograniczaj słodyczy stopniowo, tylko postaw na „ostre cięcie”. Odstaw CAŁKOWICIE i NATYCHMIAST wszystkie kupne, wysoko przetworzone, niezdrowe słodycze. Żadnych batoników, cukierków, czekoladek z nadzieniem- to sam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, chemia i zło! Poczytaj o tym, jak bardzo szkodliwe są tego typu łakocie- nie tylko dla twojej figury, ale także dla twojego zdrowia. Istnieje szansa, że kiedy dowiesz się co NAPRAWDĘ jesz, stracisz na to ochotę...
  • Nie trzymaj w domu słodyczy. Jeżeli będziesz je miała w spiżarni, czy w kuchennej szafce, trudno będzie ci zapanować nad sobą i nie sięgnąć po nie, kiedy dopadnie cię kryzys silnej woli. I nie szukaj wymówek- w domu wcale nie trzeba mieć łakoci dla gości, ani dla dzieci: zarówno gości jak i dzieci lepiej karmić zdrowymi przekąskami takimi jak bakalie i owoce.
  • Wyrzuć ze swojego jadłospisu także biały cukier. Jeżeli koniecznie musisz słodzić kawę i herbatę, używaj miodu, albo ksylitolu. Ewentualnie brązowego cukru. Biały cukier to tylko i wyłącznie puste kalorie- nie zawiera białka, wapnia, witamin- naprawdę nie ma w sobie absolutnie żadnych cennych dla zdrowia składników. Nie warto więc używać go ani do słodzenia napojów, ani do pieczenia ciast, ani do przygotowywania przetworów i deserów.
  • Zasmakuj w zdrowych zamiennikach słodyczy. Myślisz, że suszone daktyle nigdy nie będą smakować ci tak bardzo jak ptasie mleczko, a domowe ciasto z marchewki nigdy nie dorówna kremówce z cukierni? Zmień swoje nastawienie i daj szansę zdrowym słodkościom. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że z czasem się do nich przekonasz.
  • Jedz produkty bogate w chrom. Niedobór chromu jest bowiem jednym z powodów zwiększonego apetytu na słodycze. Może się okazać, że jedzenie takich pyszności jak ostrygi czy brokuły (oraz innych pokarmów zawierających chrom), sprawi, że przestanie cię „ciągnąć” do słodyczy i zrezygnujesz z nich bez przykrości.
  • Znajdź motywację. Myśl o korzyściach płynących z odstawienia cukru za każdym razem, kiedy masz ochotę wyskoczyć do sklepu po paczkę ciastek. Nie jedząc słodyczy: wyświadczasz ogromną przysługę swojemu organizmowi, dajesz dobry przykład swojemu dziecku, jesteś bliżej uzyskania wymarzonej sylwetki… i tak dalej.


Katarzyna Lewcun
(katarzyna.lewcun@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat