Poznaj przepisy na dwie słodkie przekąski, które sprawdzą się na Sylwestra

Opublikowano: 2020-01-07
Przepisy na słodkie przekąski na Sylwestra.
Każdy z nas lubi spędzać Sylwestra na swój sposób.

Jedni wybierają się na organizowany bal, niektórzy idą na koncert w centrum miasta, jeszcze inni wspólnie ze znajomymi organizują domową imprezę. Zazwyczaj jednak ten ostatni w roku wieczór staramy się spędzić w towarzystwie najlepszych przyjaciół.

Organizujesz Sylwestra i chcesz wszystkich zaskoczyć świetnymi przekąskami? Koniecznie spróbuj tych słodkich przepisów!

Mięciutkie rogaliki na drożdżach

Poznaj przepis na rogaliki drożdżowe, które nie tylko znakomicie prezentują się na talerzu podczas przyjęcia, ale przede wszystkim są wyjątkowo miękkie i smaczne.

Do przygotowania około 40 sztuk rogalików będziesz potrzebować: 550 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 220 ml śmietany 18%, małą szklankę mleka, 2 jajka, 100 g cukru, połowę opakowania cukru wanilinowego (np. Cukier wanilinowy WINIARY), 80 g masła, odrobinę soli oraz słoik ulubionych powideł.

Najpierw przygotuj zaczyn: w letnim mleku rozpuść drożdże z dwoma łyżeczkami cukru. Przykryj i zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować. Do wysokiej miski wsyp mąkę, resztę cukrów, sól, jajka, śmietanę oraz roztopione, ale wystudzone masło. Dodaj wyrośnięty zaczyn i mieszaj mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego, dopóki nie zacznie odchodzić od brzegów naczynia (ciasto równie dobrze można wyrobić ręcznie). Następnie uformuj kulę, przykryj folią i zostaw na godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na cienki placek, a potem podziel na niewielkie trójkąty. Na każdym połóż po małej łyżeczce powideł. Zawijaj trójkąty, formując z nich zgrabne rogaliki. Wszystkie ciastka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane rogaliki ułóż niewielkich odstępach na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia. Po kwadransie wstaw blachę na 10 minut do nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem (180 stopni Celsjusza).

Rogaliki przygotowane według powyższego przepisu wychodzą miękkie i delikatnie, a przy tym kusząco pachną owocowym nadzieniem. Na pewno nikt nie przejdzie obojętnie obok talerzyka z tymi małymi pysznościami.

Kremowe kulki rafaello

Domowe kuleczki rafaello są idealną przekąską nie tylko podczas imprezy, ale także jako deser do kawy. Przyrządzenie ich jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga użycia piekarnika.

Jeśli chcesz przygotować kokosowe kulki, najpierw podgrzej 250 ml śmietany ze szklanką mleka w proszku. Gdy mieszanka będzie ciepła (nie gorąca) rozpuść w niej 2 tabliczki połamanej na kawałki białej czekolady. Kiedy biała masa będzie jednolita, odstaw ją na bok, żeby trochę przestygła. W międzyczasie utrzyj kostkę miękkiego masła ze szklanką cukru na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce zimną masę, a gdy już zużyjesz całą, dosyp jeszcze 100 g wiórek kokosowych oraz opakowanie zmielonych na proszek wafli. Gdy wszystkie składniki już się połączą, wstaw masę do lodówki na 2 godziny, żeby stężała. Po tym czasie uformuj z niej kulki, obtocz w wiórkach i ponownie daj do schłodzenia.

Kremowe, niezwykle delikatne kuleczki to prawdziwie niebiański przysmak. Cieniutka warstwa wiórek kokosowych otula wyjątkowo delikatny krem powstały z połączenia białej czekolady, wafli oraz śmietany kremówki. Prawdziwa pychota!

Warto, abyś zapamiętała przepis na rogaliki drożdżowe oraz domowe kuleczki rafaello, ponieważ pozostawione na stole natychmiast znikną z talerzyków. Ale nic w tym dziwnego, albowiem mięciutkie jak puch drożdżowe rogale z owocową nutą oraz rozpływające się w ustach kremowe kulki kokosowe są tak dobre, że gdy twoi przyjaciele raz ich spróbują, będą chcieli, byś przygotowywała je na każdą wspólną imprezę.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:28