W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Praktyczny przecierak do warzyw i owoców

Opublikowano: 2015-07-22
Przecierak do owoców i warzyw od Galicji.
Znowu modne stają się własnoręcznie przygotowane przetwory na zimę, a w dobrym tonie jest obdarowywanie najbliższych domowymi wyrobami.

Konfitura wiśniowa, powidło z późnych węgierek czy mus jabłkowo–imbirowy z pigwą zamknięte w gustownym słoiku i przewiązane wstążką będą oryginalnym prezentem i zapewne sprawią wiele radości nie tylko osobie, która go otrzyma. A może olimy przygotować przyjęcie w stylu eko z zupą – kremem w roli głównej i warzywnymi smoothies? Owwocowe czy warzywne specjały wymagają, co prawda sporo pracy, ale dzisiaj możemy już polegać na dobrym sprzęcie i akcesoriach kuchennych, które uczynią z niej prawdziwą przyjemność, nawet jeśli naszym daniem dnia będzie popularna pomidorówka.

Bogata w likopen, uwielbiana przez dzieci potrafi zachwycić domowników i gości, zwłaszcza gdy zostanie przygotowana ze świeżych, dojrzewających na słońcu pomidorów, najlepiej z własnej hodowli. Do jej przyrządzenia będą nam potrzebne: długo gotowany (ok. 3 godziny), esencjonalny wywar warzywny lub bulion wołowy (można przygotować go dzień wcześniej), 1 do 1,5kg dojrzałych pomidorów, 3 ząbki czosnku, łyżka masła klarowanego, świeża bazylia, przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru do smaku, opcjonalnie łyżka gęstej śmietany na porcję zupy. A z akcesoriów kuchennych: wysoki rondel z pokrywą, przecierak do warzyw i obierak do czosnku.

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Obrany czosnek siekamy drobno, wrzucamy do rondla z ceramicznym dnem na rozgrzaną łyżkę masła i szybko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy je powoli, aż odparuje nadmiar wody i uzyskamy średniej gęstości sos – możemy dodać do niego łyżkę oliwy z oliwek. Gdy przestygnie, przekładamy sos do przecieraka, a do rondla wlewamy wywar warzywny lub mięsny do wysokości 1/3 naczynia. Wkładamy przecierak do rondla z wywarem i dokładnie przecierając pomidory łączymy składniki. Doprawiamy zupę przyprawami, zagotowujemy i możemy podawać z ziołowymi grzankami udekorowaną listkami zielonej bazylii oraz kleksem z gęstej, wiejskiej śmietany.

Przydatne w kuchni:
Przecierak do warzyw i owoców marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: długość z rączką 31cm, wysokość 9cm, średnica 19cm; materiał: tworzywo sztuczne i stal nierdzewna; dostępny w kolorze czerwonym i zielonym; w zestawie 2 rodzaje sitek, naczynie posiada praktyczne uchwyty do bezpiecznego nakładania przecieraka na garnek; znakomity do szybkiego przygotowania musów, kremów, przecierów.

Obierak silikonowy do czosnku marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: wysokość 7cm, średnica 8cm; dostępny w kolorach: czerwonym, zielonym, pomarańczowym i żółtym; łatwy utrzymaniu czystości - po użyciu wystarczy wywinąć go na lewą stronę i umyć.


Rondel ceramiczny Ceramic ECO marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: długość z rączką 32,5cm wysokość 9cm, średnica 16cm, grubość dna 4,8mm; idealny do duszenia i gotowania, odporny na wysokie temperatury i ich gwałtowne zmiany, jego powłoka ceramiczna nie zawiera substancji PFOA.

fot. Galicja dla Twojego Domu
www.galicja.debica.pl
http://sklepgalicja.pl/




Facebook
 

COUNT:32