Przegląd roślin strączkowych

Opublikowano: 2018-03-12
Kilka słów o roślinach strączkowych.
Rośliny strączkowe posiadają same zalety. Nie dość, że doskonale smakują, dostarczają naszemu organizmowi białka i innych cennych składników, to jeszcze do tego są tanie.

Mało tego, stworzymy z nich przepyszne i proste dania. Dlatego też, pozwólmy im częściej gościć w naszej kuchni.

  • Fasola – dostępna we wszystkich rozmiarach i kolorach – od białej, przez zieloną, czerwoną, cętkowaną pinto, aż po azjatyckie odmiany mung i azuki. Jest niezwykle uniwersalna.
  • Groch – najczęściej sięgamy po jego dwie odmiany - łuskowy ( niedojrzały – znajdziemy go w puszkach i mrożonkach, a dojrzały – suszony) oraz cukrowy, który można jadać także na surowo. Drugi rodzaj tego grochu jest świeży jednak tylko w lipcu i sierpniu, dlatego też to dobry okres na przygotowanie potraw z tej odmiany grochu.
  • Soczewica – występuje w kilku odmianach. Czerwona i brązowa to w zasadzie ta sama odmiana, z tym, że czerwona pozbawiona jest łuski, a co za tym idzie – szybciej się ją gotuje. Żółta z kolei jest najdelikatniejsza, a czarna posiada orzechowy aromat.
  • Soja – z racji posiadania wysokiej zawartości białka to doskonały substytut mięsa. Stanowi podstawę wielu popularnych produktów spożywczych, między innymi tofu, mleka czy sosu. Przed zakupem warto sprawdzić na opakowaniu, czy widnieje napis „GMO Free” (niemodyfikowana genetycznie).
  • Ciecierzyca – choć nazywana jest grochem włoskim, to tak naprawdę pochodzi z Azji. Bardzo dużą popularnością cieszy się  w krajach Bliskiego Wschodu. Przecież bez niej nie byłoby popularnych falafeli ani kremowego hummusu.
  • Bób – poza sezonem letnim, trzeba sięgać po bób mrożony czy ten z puszki. Nie będzie smakować jak ten świeży, ale mimo to warto go jeść. To doskonała baza do sałatek, past czy zup. Świetnie nadaje się tez do łączenia z innymi roślinami strączkowymi.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat