Przepis na letni obiad

Opublikowano: 2019-06-24
Hummus z ćwikłą - przepis.
Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.

Hummus z ćwikłą

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki ćwikły
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka baobabu Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
  • 1 łyżeczka babki płesznik Purella Superfoods
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki nasion granatu

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.
  2. Dodać sól i sok z cytryny.
  3. Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.
  4. Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.

Ciekawostka!
Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B.  Działa ochronnie na wątrobę i chroni ją przed toksycznymi substancjami. Dzięki zawartości kwasów z grupy Omega naturalnie poprawia naszą odporność. Czarnuszka powszechnie wykorzystywana jest w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku młodzieńczego czy grzybicy. Zapobiega wszelkim uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem podczas teleradioterapii.

Fot. Paweł Ochman
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat