Przepis na letni obiad
Opublikowano: 2019-06-24
Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny.
Hummus z ćwikłą
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska Purella Superfoods i sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki ćwikły
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
- 1 łyżeczka baobabu Purella Superfoods
- 1 łyżeczka czarnuszki Purella Superfoods
- 1 łyżeczka babki płesznik Purella Superfoods
- kilka listków natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki nasion granatu
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać tahini, ćwikłę, starty czosnek i ponownie zmiksować. Dodać wodę i zmiksować na gładko.
- Dodać sól i sok z cytryny.
- Dodać białko konopne i baobab. Wymieszać.
- Hummus wyłożyć na talerz. Posypać drobno pokrojonymi listkami natki, czarnuszką, babką i nasionami granatu. Polać oliwą.
Ciekawostka!
Czarnuszka zawiera witaminy z grupy B. Działa ochronnie na wątrobę i chroni ją przed toksycznymi substancjami. Dzięki zawartości kwasów z grupy Omega naturalnie poprawia naszą odporność. Czarnuszka powszechnie wykorzystywana jest w leczeniu atopowego zapalenia skóry, trądziku młodzieńczego czy grzybicy. Zapobiega wszelkim uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem podczas teleradioterapii.
Fot. Paweł Ochman
Informacja prasowa